Rookmelders per 1 juli verplicht in woningen: ‘Door de rook ben je heel snel bewusteloos’
In alle woningen in Nederland moet vanaf 1 juli op elke verdieping een rookmelder hangen. “Tijdens de slaap wordt het reukorgaan uitgeschakeld dus mensen worden niet gealarmeerd door hun reuk.”
De rook die vrijkomt bij een brand komt als een sluipmoordenaar. Je ruikt het dus niet tijdens de slaap. “In de rook zitten veel schadelijke stoffen dus je bent heel snel bewusteloos. Of nog erger, al overleden voordat je merkt dat er iets aan de hand is”, vertelt Hans van der Heijden van Brandweer Brabant-Noord.
(Tekst loopt verder onder de video)
Marcel van Gerwen, ook van Brandweer Brabant-Noord, vertelt waar de rookdetectors het beste kunnen hangen. “In de centrale hal bij de voordeur waar de deur van boven uitkomt. Op de overloop en eventueel op de zolder.” Dat zijn namelijk de plekken waar de vluchtroutes beginnen.
Lange wachttijden
De datum 1 juli nadert met rasse schreden. Dat merken ze ook bij de brandweer want de wachttijden voor de levering van rookmelders is inmiddels opgelopen tot zo’n drie á vier maanden. Bijvoorbeeld woningcorporaties hebben daar last van omdat zij vaak in grote getalen inkopen.
“BrabantWonen heeft vertraging opgelopen met plaatsen van rookmelders. Door de oorlog in Oekraïne en tekorten, zijn leveringen vertraagd. Gelukkig hebben wij inmiddels een alternatieve leverancier gevonden en kunnen we aan de slag met de plaatsing”, laat een woordvoerder weten. Zij hopen voor het einde van het jaar alles aangebracht te hebben.
Mooiland zegt weinig hinder te ondervinden van de lange levertijden. “Wij zijn blij dat we vroegtijdig begonnen zijn. Dus we hebben nog niet bij andere partijen moeten aankloppen”, zegt directeur vastgoed Bart Kivits. Volgens hem zijn 95 procent van de huizen van Mooiland uitgerust met rookmelders.
Uitkeren schade
Je zou verwachten dat verzekeraars hun polis ook aanpassen. Maar niets is minder waar. “Verzekeringsmaatschappijen hebben aangegeven dat ze niet gaan korten op de schade-uitkering als er geen rookmelder aanwezig is”, aldus Van der Heijden.