advertentie Banner SNLR.nl

Rookvrije attractie-parken? Hemelrijk vindt het overdreven

Steeds meer mensen zijn voor een rookverbod op plekken waar veel kinderen komen, zoals in speeltuinen en in attractieparken. Recreatiepark Hemelrijk in Volkel voelt echter niets voor dat idee.

"Ik vind eerlijk gezegd dat mensen de vrijheid moeten hebben om buiten te kunnen roken," vertelt eigenaar Ton Derks. "Een attractiepark is een stuk vrijheidsbeleving en dan wil je mensen die ook zoveel mogelijk geven."

'Nooit een issue geweest'
Momenteel staan er verspreid over Hemelrijk tientallen prullenbakken met daarin een deel waar sigaretten in gegooid kunnen worden. Op het park mag buiten dan ook overal gerookt worden. Volgens Derks zijn daar nooit klachten over gekomen en betwijfelt hij of de gezondheid daarbij in het geding komt. "Wanneer er op tien meter afstand iemand aan het roken is, dan weet ik echt niet of je daar ongezonder van wordt. Sommige mensen zullen zich er, net als met bijvoorbeeld muziek aan irriteren, maar ik denk dat bezoekers hier redelijk goed rekening houden met elkaar."

Onderzoek
Uit een enquête in opdracht van KWF Kankerbestrijding bleek maandag dat ruim twee derde van de Nederlanders voor een rookvrij perron, voetbalstadion en attractiepark is. Voor een rookverbod op kinderboerderijen en speeltuinen stemde zelfs 85 procent.