advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Rosmalense start crowdfundingsactie voor café Govers in Geffen: ‘Gun het ze ontzettend’

Zondag is het precies twee jaar geleden dat Peter van Kessel en Kim Soetekouw als nieuwe eigenaren de deuren van Café Govers in Geffen openden. Door de coronamaatregelen is ‘De Gover’ in 2020 slechts 87 dagen open geweest. En daarom is er nu een crowdfundingsactie op touw gezet.

Een hard gelag. Zo kan de situatie van Van Kessel doeltreffend worden omschreven. Samen met Kim neemt hij twee jaar geleden Café Govers aan de Kerkstraat in Geffen over.

Vol goede moed en ambitie wil het stel de kroeg weer nieuw leven inblazen. Dat vergt een investering en aanvankelijk lijkt het ‘vernieuwde’ café Govers een succes te worden.

'Heel zuur'

Geffen weet 'De Gover', zoals het café in de volksmond ook wel wordt genoemd, namelijk weer te vinden en de bouwvakborrel is zelfs zo succesvol dat het de krant haalt. Maar aan het succes komt door de coronamaatregelen abrupt een einde. Zoals bekend moet de horeca de deuren sluiten. Voor de meeste horeca-ondernemers treft de overheid financiële regelingen, maar daar maakt Van Kessel geen aanspraak op. Naast het horeca-ondernemerschap werkt hij namelijk als timmerman.

“En ik ging júist het café erbij doen om ervoor te zorgen dat ik niet meer naar de bouw hoef als ik 55 word. Maar nu werk ik alsnog zes dagen in de week als timmerman. Dat is gewoon heel zuur. Met het timmeren betaal ik mijn rekeningen, maar het is niet makkelijk. En we krijgen wel een kleine vergoeding, maar dat komt nog niet in de búúrt van kostendekkend.”

Manco

Het verhaal van Van Kessel gaat Fieke Hallman aan het hart. De Rosmalense kent Van Kessel vanuit zijn timmerwerkzaamheden en wil graag iets voor hem doen. “Het is een hartstikke aardige kerel die ontzettend hard werkt en heel weinig vergoedingen krijgt. Dat vind ik triest, echt een manco van de overheid. Ik wilde ze een handje helpen en vandaar ben ik een crowdfundingsactie gestart. Dat gun ik ze ontzettend.”

Die actie staat inmiddels zo’n 24 uur online en op het moment van schrijven is er ruim 1300 euro opgehaald. Het streefbedrag staat op 50.000 euro, maar daar moet volgens Hallman niet teveel waarde aan worden gehecht: “je kunt zelf een bedrag kiezen. Als je dan 5000 euro kiest, stoppen mensen met doneren als het op 5001 euro staat. Dat wil ik niet, dus ik heb er 50.000 euro van gemaakt. En als we bij dat bedrag in de buurt komen, ga ik het weer verhogen. Misschien dat ik dan andere kroegen ook weer kan helpen.”

Van Kessel is in ieder geval blij met alle financiële hulp: “Ik vind het heel bijzonder dat dit is opgezet. Ik zou zelf niet om geld willen schooien – zo zie ik dat tenminste – maar dat dit door iemand gedaan wordt, is heel fijn. Het loopt ook best goed, dat had ik al helemáál niet verwacht. Het zal vast geen 50.000 euro worden, maar alle beetjes helpen.”