Royals en oliesjeiks op een in Oss vervaardigd jacht

Extreem luxe jachten voor schatrijke oliesjeiks en hollywoodsterren. Je zou het niet denken, maar veel van deze schepen worden gemaakt in Oss.

Het bedrijf Heesen Yachts dat ze produceert heeft een enorme groei doorgemaakt sinds tien jaar geleden de brug bij Macharen werd vervangen door een ophaalbrug. Ineens was er geen hoogtebeperking meer. Vanaf dat moment kon het bedrijf jachten van maar liefst 83 meter lang de Maas op sturen in plaats van 50. Niet alleen Heesen profiteerde van de brug, ook veel andere bedrijven aan de Osse haven deden er hun voordeel mee.


Exclusief roggenleer
Wie binnen komt in de hallen van de scheepsbouwer valt van de ene verbazing in de andere. Er worden er meerdere jachten tegelijk gebouwd. De een staat nog in de roze plamuur, de ander is al ingericht en glimmend wit geverfd. Dtv mag (heel voorzichtig, op sokken) even in de masterbedroom van een van de schepen kijken.

En ook al is het uitzicht een fabriekshal in plaats van een azuurblauwe zee - je voelt je toch een beetje een oliesjeik, met dat dikke tapijt onder je voeten, starend naar een nachtkastje van exclusief roggenleer. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het helicopterdek waar jetset vrienden kunnen landen, de bioscoop of het restaurant in weer een ander gedeelte van de boot.

Een paar honderd werknemers bouwen de jachten, veel daarvan komen er uit de regio Oss (Heesen is altijd op zoek naar goede mensen en heeft zelfs een eigen lasopleiding). Maar de verkoop wordt vooral in het buitenland gedaan. Ieder jaar zijn er belangrijke boatshows in Monaco, Dubai en Florida waar potentiële klanten komen kijken.

Een echt Oss bedrijf
De boten van Heesen staan hoog aangeschreven. Volgens operations manager Rick van de Wetering is Heesen een echt Oss bedrijf en is het allesbehalve toevallig dat de superjachten uit deze regio komen. "Dat is toch de drang om te innoveren, die we hier hebben. Alles continu blijven verbeteren en de altijd de laatste technologie gebruiken." 

De komende dagen zijn de ogen van kapitaalkrachtige bootliefhebbers van over de hele wereld weer op Heesen gericht. Die heeft vanaf eind deze maand vier nieuwe schepen in de verkoop. Deze zomer lopen er dus weer nieuwe oliesjeiks, royals of hollywoodsterren over een in Oss vervaardigd scheepsdek. 

advertentie <p>Banner Trined 0719</p>

Lees ook deze artikelen