Udense fotograaf maakt coronaportretten en wil ze tentoonstellen

Normaal gesproken is de Udense Wout van de Donk zelden in Nederland te vinden. Deze herfst zou de fotograaf in Oostenrijk zijn, maar door corona zit hij thuis. En daar bedacht hij een nieuw project, over het virus dat hem thuis houdt: The people of COVID-19.

Van de Donk is bezig met het portretteren van coronaslachtoffers en wil dat versterken door middel van audio-opnames met hun verhaal. "Ik wil het anders gaan doen dan wat je al veel ziet. Je ziet veel terugblikken, maar ik vind het belangrijk dat we ook naar de toekomst gaan kijken." 

Hij is pas net begonnen, maar heeft al met verschillende personen gesproken en die verhalen maakte grote indruk op hem. "Ik ben in gesprek gegaan met een vrouw, waarvan de man met corona op de intensive care terechtkwam. Ze heeft haar man nog kunnen zien toen ze langs mocht komen op hun 45e trouwdag, maar kort daarna is hij overleden. Op datzelfde moment moest zij worden opgenomen op de IC, waardoor ze niet bij zijn begrafenis is geweest. Dat is heftig."

Van de Donk hoopt met het delen van de portretten mensen te helpen sneller over het rouwproces heen te komen. Daarnaast hoopt hij dat het uiteindelijk geëxposeerd wordt op een openbare plek of in een tentoonstelling. Opgeven voor het project kan via deze website