Ruim 64 miljoen euro overheidssteun voor 25 bedrijven uit de regio
Vijfentwintig bedrijven uit onze regio hebben tezamen ruim 64 miljoen euro overheidssteun geïncasseerd vanwege de coronacrisis.
Dat blijkt uit onderzoek van Dtv Nieuws. Dtv Nieuws maakte gebruik van een recente publicatie van het UWV, om per gemeente tot een top 5 te komen van bedrijven die de meeste steun incasseerden.
Osse kranenbouwer Spierings ontving bijna 2 miljoen euro aan noodsteun uit de NOW-regeling, maar verbleekt naast andere giganten uit de regio. Zo ontving het Veghelse Sligro maar liefst bijna 14 miljoen euro; er is geen enkel ander bedrijf uit onze regio dat op zoveel steun kon rekenen. Andere voorbeelden zijn het modeconcern Van Tilburg (1,7 miljoen euro)in Nistelrode, technisch bedrijf Modine uit Uden (ruim 1 miljoen euro) en Canon Nederland met haar hoofdkantoor in Den Bosch (ruim 6 miljoen euro).
Hoe zit het precies?
De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid, oftewel NOW, werd in maart dit jaar in het leven geroepen als vervanging van de zogeheten werktijdverkorting. Ondernemers die een omzetverlies verwachtten van minimaal 20 procent, konden via de NOW voor drie maanden een tegemoetkoming voor de loonkosten aanvragen. Voorwaarde was wel dat er dan ook niemand vanwege ‘bedrijfseconomische’ redenen ontslagen zou worden.
De tekst loopt door onder de tabellen.
Veghel telt voor de helft
Vijf bedrijven uit Veghel zijn verantwoordelijk voor bijna de helft van die 64 miljoen euro: maar liefst meer dan 31 miljoen euro is voor hen ingezet. Zoals gezegd staat hierin het megaconcern Sligro absoluut op 1, gevolgd door Vanderlande Industries met ruim 10 miljoen euro steun en cateringbedrijf Hutten Catering met 4,7 miljoen. Uitzendbureau HOBIJ ontving zo’n 3,5 miljoen euro compensatie voor zijn loonkosten, en Maison van den Boer incasseerde bijna 1,5 miljoen euro noodsteun.
“Als gevolg van de lockdown door corona werd de bezorgservice van Sligro in Nederland (onze grootste activiteit) van de een op de andere dag geconfronteerd met een fors omzetverlies van zo’n 75%”, licht Wilco Jansen van Sligro de 14 miljoen aan steun toe. “Met circa 4.800 medewerkers in Nederland heb je een hoge loonsom en het steunbedrag is daarop gebaseerd. Wij zijn marktleider in de groothandelmarkt voor horeca en catering; dat zijn nou juist de sectoren die het hardst door corona getroffen zijn.”
Als we nog een keer zo’n situatie krijgen als toen in maart en april, houd ik mijn hart vast
Paul van Tilburg, Van Tilburg Mode
Uden
In het naastgelegen Uden werd beduidend minder steun uitgekeerd: daar ging het om 4,2 miljoen euro steun voor onze top 5. Naast Modine B.V. incasseerde reinigingsbedrijf Tennant bijna een miljoen (971 duizend) euro, op de voet gevolgd door aardappelverwerker Peka Kroef (925 duizend euro). De vierde plek ging naar reinigingsbedrijf Treinschoon! voor 660 duizend euro steun, en technisch concern VDL Systems kwam ‘slechts’ in aanmerking voor 591 duizend euro compensatie. Overigens haalde VDL via de Osse vestiging van VDL Masten nog eens 470 duizend euro binnen.
Bijna twintig miljoen voor Den Bosch
In de provinciehoofdstad is onze top 5 goed voor ruim 19 miljoen euro steun, met het Bossche hoofdkantoor van Canon op de eerste plaats. De casino-exploitant JVH Hospitality incasseerde meer dan 4,6 miljoen, gevolgd door groothandel in kantoorproducten Ricoh (3,2 miljoen euro),cateraar Appèl met 2,8 miljoen compensatie en autobedrijf Van den Udenhout met 2,1 miljoen steun.
Oss & Bernheze
De top 10 van bedrijven uit Oss en Bernheze incasseerde tezamen meer dan 8 miljoen euro aan steun. Volgens de Osse kranenbouwer Spierings, dat bijna 2 miljoen steun ontving, was de steun noodzakelijk om het hoofd boven water te houden. “Covid-19 heeft geleid tot problemen in de aanlevering van materialen voor onze productie, waardoor we genoodzaakt waren een productiestop in te voeren. Daarnaast heeft de verkoop van kranen de afgelopen maanden nagenoeg stil gelegen. Dankzij de steun vanuit de NOW-regeling hoefden wij geen van onze 300 medewerkers te ontslaan”, aldus Imke Michiels namens Spierings.
Sombere toekomst
Ook voor modeconcern Van Tilburg kwam de steun op een kritiek moment. “Ten tijde van aanvraag was de winkel net 2,5 week dicht geweest met als gevolg dat de omzet compleet stilgevallen was. Met dat in het achterhoofd zagen we de toekomst somber in. Vandaar dat we bij de aanvraag uitgingen van 70% omzetverlies voor de maanden maart tot en met mei. Dat heeft geresulteerd in een NOW-uitkering van €1.751.790.”, aldus Paul van Tilburg. ‘Zijn’ familiebedrijf maakt vooralsnog geen gebruik van de verlengde NOW-regeling. “Gelukkig is de omzet weer aangetrokken en verwachten we voor de maanden juni tot en met september minder dan 20% omzetverlies.”
Hekkensluiters in onze top 10 van Oss en Bernheze zijn de ‘kleine jongens’ Voss Distri Logistics uit Oss (ruim vier ton) en Van de Wetering Cultuurtechniek uit Heesch (drie ton steun).
De eerste NOW-regeling bood looncompensatie voor maart, april en mei. De regeling is na deze eerste periode verlengd met vier maanden tot en met september 2020. Voor veel van deze bedrijven is het nog onduidelijk of zij van deze verlening gebruik zullen maken. “Maar als we nog een keer zo’n situatie krijgen als toen in maart en april, houd ik mijn hart vast”, stelt Paul van Tilburg.