advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Chiel werkt bij leerwerkplek ‘Wilskracht’ onder Vinkelse Molen: 'De keuken vind ik het leukst'

Sinds 1 september is de ruimte onder de Vinkelse Molen 'De Zwaan' het onderkomen van leer- werkplek 'Wilskracht'.

Met behulp van de begeleiding van de oprichters Ineke Pennings en Rita van de Ven kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt er allerlei werkzaamheden uitvoeren.

Chiel Ploegmakers is één van de werknemers. De 27-jarige Berlicummer heeft al veel ervaring in de horeca, na eerder onder andere bij de 'Raadskelder' in Den Bosch - een locatie van 'In de Roos' - te hebben gewerkt. Hij heeft een verstandelijke beperking en vindt het mooi dat hij bij Wilskracht aan de gang kan.

"Het is een nieuw avontuur voor mij. Ik vind het een mooie nieuwe uitdaging om nu hier te kunnen werken. Soms in de keuken, soms in de bediening of achter de bar. Ik doe van alles. Taart bakken, soep maken: allerlei dingetjes.”

(Tekst loopt door onder de video)

Dat doet Chiel, samen met zijn collega’s, onder begeleiding van de oprichters, Ineke Pennings en Rita van de Ven. Zij zijn op 1 september gestart met Wilskracht en vinden het belangrijk dat ‘het Vinkelse’ een grote rol speelt.

"Het is echt een Vinkels gebeuren. We hebben veel vrijwilligers van de molen die ook voor Wilskracht komen. We zien nu dat andere mensen zich aangetrokken om vrijwilliger van de molen te worden, omdat we met deze doelgroep werken", aldus Van de Ven enthousiast.

Chiel heeft een uitgesproken voorkeur, qua werkzaamheden: “De keuken vind ik het leukst. Maar ik vind het nu lastig om met iemand samen te werken door het coronavirus.”

Vanwege corona draagt Chiel een kap als hij aan het werk is. Onder andere de anderhalve meter afstand, het registreren van de klanten en het verplichte handen wassen; daar ontkomen ze ook bij Wilskracht niet aan. Na een aantal drukke weken heeft corona ook invloed op de klandizie, legt mede-oprichter Ineke Pennings uit.

“Het is qua bezoekers rustiger geworden. Heel begrijpelijk, maar we hopen dat dat toch een beetje vorm gaat krijgen. We kunnen de anderhalve meter heel goed waarborgen.”