advertentie Banner SNLR.nl

Rustige pro-pietendemonstratie op de Markt in Den Bosch

Zwarte Piet mag vooral niet weg uit Den Bosch: honderden voorstanders van Zwarte Piet verzamelden zich woensdagavond op de Markt om dat duidelijk te maken.

Muziek, spandoeken met teksten als ‘beter blijft de Zwarte Piet, of het bevalt of niet’ en dansende Zwarte Pieten. De Markt was woensdag van 18.00 tot 19.00 uur het decor van de actiegroep ‘Pro Zwarte Piet Den Bosch’ die daar aandacht vroeg voor het behoud van Zwarte Piet.

“Ik ben hier omdat Zwarte Piet moet blijven”, zegt een aanhanger van de actiegroep. “Prima dat er in Den Bosch ook roetveegpieten bij de intocht zijn, als Zwarte Piet maar niet helemaal verdwijnt”, zo spreekt hij zijn zorg uit.

Een tweede aanwezige is minder blij met de roetveegpieten. “Mijn kind vindt het maar raar dat er nu ineens roetveegpieten bij zijn. Als het aan ons ligt, blijft het bij de traditionele Zwarte Piet.”

Alexander van Hattem diende namens PVV Den Bosch onlangs een motie in waarbij de partij het gemeentebestuur vroeg om alléén subsidie te verlenen aan een organisatie die bij de intocht van Sinterklaas alleen de traditionele Zwarte Piet toestaat. Van Hattem: “Ik ben hier vanavond aanwezig om steun te betuigen aan Zwarte Piet. Die moet gewoon zwart blijven. Het is goed om te zien dat zoveel Bosschenaren die mening delen.”

Vredelievend
En hoewel de Markt lang niet vol staat, wijst een rondgang langs demonstranten uit dat ze zich gesteund voelen in hun mening. “Danny van der Horst (initiatiefnemer, red) bedacht deze demonstratie een week geleden”, zegt een aanwezige. “Dan is het heel mooi om te zien dat er nu zoveel man op de been is.”

Eerder liet Van der Horst weten dat hij een ‘vredelievende actie’ wilde. Daar is de sfeer ook naar, volgens een demonstrant. “We voeren nu actie en niet zondag tijdens de intocht. Dat is het feest van de kinderen en dat willen we zo houden.”

Politie en handhavers zijn aanwezig tijdens het protest, maar die hoeven niet in actie te komen. De demonstranten zingen sinterklaasliedjes, dansen en de actie wordt afgesloten met een dankwoord van initiatiefnemer Van der Horst. Hij drukt alle voorstanders van Zwarte Piet nog op het hart: “Als de emotie hoog zit, blijf dan vooral thuis.”