advertentie Banner SNLR.nl

Rustige protestactie tegen expo nazi-design

Een tiental demonstranten protesteerde zondagmiddag op het Kerkplein in Den Bosch tegen de tentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’.

De veelbesproken expositie in het Design Museum is inmiddels geopend voor het publiek.

De actie was een initiatief van de Communistische Jongerenbeweging, ondersteund door de Antifascistiche oud-verzetsstrijders Nederland (AFVN). De actievoerders mochten van de gemeente niet bij het museum zelf demonstreren en waren verwezen naar het Kerkplein.

Een stil protest zou het worden, en dat werd het ook. Na een kort woordje over het doel van de actie werden er aan voorbijgangers flyers uitgereikt. Ook konden er handtekeningen worden gezet om de actie te steunen. De protestactie trok in ieder geval veel aandacht van de media, zelfs de Duitse ZDF had een cameraploeg gestuurd.

De actievoerders zijn het niet eens met de argumenten van het Design Museum om de tentoonstelling te houden. Ze betwijfelen dat ‘design’ heeft bijgedragen aan het succes van de nazi’s. Ook zijn ze bang dat er in het museum te weinig aandacht wordt gegeven aan de politieke context. Het zou beter zijn om aandacht te geven aan de bevrijding van het fascisme, zo lieten de demonstranten op hun flyer weten.

Bij het Design Museum was zondagochtend nog een kortstondige actie van ‘volkskunstenaar’ Ralph Posset. Hij had bij de ingang een rode loper neergelegd in de vorm van een swastika. Rond een uur of 1 was Posset verdwenen en hebben medewerkers van het museum de rode loper maar weer verwijderd.