Ruwaard zegt NEE tegen flexwoningen: ‘De gemeente duwt dit door onze strot’
Inwoners uit de Ruwaard protesteerden zondagochtend op het voormalig voetbalveld van sv Ruwaard tegen de komst van flexwoningen in de wijk. Eerder deze week werden zij overrompeld door een brief van de gemeente Oss waarin de bouw werd aangekondigd.
Ruim honderd protestanten verzamelden zich op het sportveld aan het Bergsche Hoevepad in Oss met spandoeken en protestbordjes met de teksten ‘hier geen flexwoningen’ en ‘nee’ erop. Twee van hen zijn de buren Marloes Janssen en Jasper Hacfoort. “Met het protest willen wij de gemeente bereiken en duidelijk maken dat het bouwen van tijdelijke woningen door onze stort is geduwd.”
Eerder deze week heeft de gemeente naar een paar omwonenden een brief gestuurd met de aankondiging en uitnodiging voor een informatieavond. “Wij zijn een heel hechte buurt, waardoor wij er al snel achter kwamen, dat slechts een deel van de buurt de brief had ontvangen. Daar is het al misgegaan”, aldus Janssen.
Zorgen
In de brief stelt de gemeente dat er over een jaar zo’n zeventig kleine tijdelijke woningen moeten staan op het voormalig voetbalveld van sv Ruwaard. In de flexwoningen komen mensen te wonen die door omstandigheden zoals een echtscheiding of lastige thuissituatie snel onderdak nodig hebben. De bewoners krijgen twee jaar de tijd om naar een andere oplossing te zoeken en moeten daarna verplicht vertrekken. “Wij willen liever niet dat er woningen worden gebouwd, maar als dat wel het geval is, moeten het woning zijn waar mensen kunnen blijven wonen.”
Daarnaast maakt zich zorgen over de veiligheid en bereikbaarheid in de wijk. “In de flexwoningen komen vooral mensen te wonen ‘die een rugzakje hebben’, zoals gescheiden ouders of ex-gedetineerden. Daar maken wij ons best wel zorgen om.” Daarnaast maken Janssen en Hacfoort zich zorgen over de saamhorigheid, want ze zijn naar eigen zeggen een hechte buurt. “Als er nieuwe mensen in de buurt komen wonen, dan willen wij normaal en gezellig contact kunnen hebben. Als er om de twee jaar mensen vertrekken, dan kan dat onmogelijk.”
Naast de protestactie gaan enkele buurtbewoners gezamenlijk een jurist in de arm nemen om vervolgstappen te ondernemen.