advertentie Banner SNLR.nl

Samen posters plakken voor Europese verkiezingen

GroenLinks, CDA, VVD, PvdA, 50PLUS en D66 trappen morgen in Oss de campagne af voor de Europese verkiezingen op 23 mei. De partijen gaan samen posters plakken.

Ze doen dit bij de Groene Engel in de Kruisstraat. De borden van de onlangs gehouden Provinciale Staten-verkiezingen zijn blijven staan en worden nu ingezet voor de verkiezing van het Europees Parlement.

Milieu en verenigd Europa

Om te voorkomen dat partijen alle borden afzonderlijk langs moeten om ze te beplakken, heeft GroenLinks voorgesteld om dit te verdelen. Dit om onnodige milieuvervuiling te voorkomen. Ook onderstreept de gezamenlijke campagnestart op 23 april het belang van een verenigd Europa.

In Nederland kan voor het Europees Parlement gestemd worden op donderdag 23 mei. Er zijn 751 zetels te verdelen, inclusief de voorzitter. Elk land dat bij de Europese Unie is aangesloten heeft een zetelaantal dat is gebaseerd op het aantal inwoners. Duitsland heeft met 96 zetels het meeste aantal zetels, Nederland telt 26 Europarlementariërs die voor een periode van vijf jaar worden gekozen.

SP de grootste in 2014

Bij de laatste Europese verkiezingen in 2014 lag de opkomst in Oss met 36,1 procent ver onder het landelijke opkomstpercentage van 42,6 procent. De SP kwam toen in Oss als winnaar uit de bus met 17.5 procent van de stemmen, gevolgd door het CDA met 17 procent en de PVV met 15 procent.