Brons voor judoka Sanne van Dijke in Tokio

Judoka Sanne van Dijke uit Heeswijk-Dinther heeft een bronzen medaille gewonnen op de Olympische Spelen in Tokio. In de klasse tot 70 kilogram versloeg ze in een slopend duel de Duitse Giovanna Scoccimarro.

De strijd om het brons mondde uit in een loodzware wedstrijd die met een zogeheten 'golden score' moest worden beslist. Van Dijke bleek daarin het meeste over te hebben en kreeg haar tegenstandster tegen de grond met een heupworp. De ippon was meteen het einde van de wedstrijd voor Sanne van Dijke die na afloop dolblij was met het eremetaal.

In de halve finale had Van Dijke verloren van de Oostenrijkse Michaela Polleres. Dat duel werd beslist op waza-ari, wat Polleres een punt opleverde. Van Dijke slaagde er daarna niet in om zelf te scoren.

Van Dijke won woensdagmorgen in de kwartfinale van de Italiaanse Alice Bellandi en plaatste zich zo voor de halve finales in Tokio. Van Dijke had een verlenging nodig om de Italiaanse te verslaan en maakte toen met ippon een einde aan de spannende partij. In de eerste ronde hoefde Van Dijke niet in actie te komen. In de tweede ronde was ze te sterk voor de Oezbeekse Gulnoza Matniyazova. 

In Heeswijk-Dinther zaten de vriendinnen van Van Dijke 's ochtends vroeg al gespannen voor de tv in de huiskamer van Lizzy Gevers. "We zijn supertrots", zegt Gevers. "We zijn samen ooit begonnen bij judoclub Berlicum. We hebben haar hele reis gevolgd van iemand die als klein meisje een droom had naar waar naar ze nu staat."

Het gaat helemaal los als Sanne van Dijke het brons wint:

In de nieuwuitzending van vanavond van Dtv Nieuws Oss-Bernheze ziet u een reportage vanuit Heeswijk-Dinther over hoe de achterban van Van Dijke de verrichtingen van de judoka volgt.

Europees kampioen

De Heeswijk-Dintherse is de huidige Europees kampioen en is voor het eerst op de Spelen actief. De beslissing van de judobond om haar naar de Spelen af te vaardigen in plaats van Kim Polling leidde tot een juridische strijd die uiteindelijk door Polling verloren werd.