Schaatsgekte slaat ook toe bij Bosschenaren: ‘Ze hebben er ontzettend zin in’

Het vriest dat het kraakt in Nederland en dus wordt er her en der gekeken of het ijs al sterk genoeg is om te schaatsen. Ook in Den Bosch is de schaatsgekte losgebarsten en daar is winkelier Henk van Pelt maar wat blij mee.

Het is een drukke tijd voor Henk en zijn 81-jarige vader Teun van Pelt, naamgever en oprichter van de winkel Teun van Pelt Sport in de Hinthamerstraat. De laatste dagen bestaan voor hen namelijk uit slijpen, slijpen en nog een slijpen. Volgens Henk gaan er ‘honderden paren per dag’ doorheen en in de winkel ligt er op deze ochtend weer een aantal schaatsen klaar om te worden geslepen. “En achter ligt ook nog. We hebben het superdruk, dus we zijn er heel blij mee.”

(Tekst loopt door onder de video)

Het lijkt er dus sterk op dat ook Bosschenaren in de greep zijn van de schaatsgekte. “Ja, ze hebben er ontzettend zin in. Ik ook, ik vind het ook lekker dat we weer wat kunnen doen. Ik merk dat de mensen heel veel plezier hebben. Dan komen ze binnen en zeggen ze ‘eindelijk kunnen we weer lekker buiten op het ijs’. Da’s natuurlijk super.”

Genieten

Dat het schaatsen populair is blijkt wel, wanneer we zien dat een aantal waaghalzen het ijs bij de parkeergarage Sint-Jan uit gaat testen, door te gaan ijshockeyen. Onder hen ook Luuk Verberne. Hij is samen met zijn vrienden op het ijs te vinden en heeft de kwaliteit al goedgekeurd. “Ja, prima om te schaatsen. De hele dag een beetje binnen zitten is helemaal niks aan, dus vanaf nu een beetje naar buiten, schaatsen. Genieten.”

Één ding is zeker: de schaatsen van Verberne komen niet uit de winkel van Van Pelt. Daar worden namelijk helemaal geen schaatsen verkocht. Een bewuste keuze. “Je weet nooit hoeveel je verkoopt en hoe lang de winter aanblijft. Dan blijf je zitten met die paren. Had ik die in 2012 gekocht, dan had ik acht jaar met die paren blijven zitten. Laat eerst het oude materiaal maar op gaan, en dat ze dat dan lekker hier komen slijpen. Dan vinden wij het prima.”