Schapen doen hun wollen jas uit op kinderboerderij Uden
De dagen worden warmer en dat betekent dat de schapen van kinderboerderij Uden weer hun wollen jas uit mogen doen. Jong en oud kwam woensdag nieuwsgierig een kijkje nemen bij het fenomeen.
Met scheerapparaat in de aanslag legt Peter Jansen uit Wanroij één voor één de schapen op hun rug om hen van hun vacht te ontdoen. Het scheren van de dieren trok veel bekijks van ouders en kinderen. "We zijn speciaal voor het scheren van de schapen gekomen", zegt een vader enthousiast. "We wilden een keer met ons zoontje komen, want die heeft dit nog nooit gezien."
In totaal deden negen schapen de warme winterjas uit en dat leverde natuurlijk flinke hopen wol op. "Eén dier kan wel tot drie kilo wol opleveren", zegt schapenscheerder Jansen. Voor de gelegenheid mochten de kinderen de geschoren schapenwol aanraken. En dat was voor sommigen een hele ervaring: "Het voelde een beetje vettig, als een dik tapijt", aldus één van de aanwezige kinderen.
Temperatuur & hygiëne
De scheerbeurten zijn niet alleen een fraai gezicht, maar ze zijn ook belangrijk voor de dieren. Zo beschermt het scheren onder meer tegen de zomerwarmte én tegen 'Myiasis' (vliegenlarveziekte). "Door de vacht te scheren krijgen vliegen en hun larven geen kans op het dier", aldus Jansen.
Over Myiasis
Het begrip 'Myiasis' staat voor een plek op de schapenhuid waarin zich vliegenmaden nestelen. Wanneer de wol van een schaap vies is, is het een aantrekkelijke plek voor vliegen om daar hun larven te leggen. Zodra de larven groeien, kunnen deze de huid van het dier beschadigen of verwonden. Vooral in de zomer komt Myiasis vaak voor.
Vaak gebeurt het scheren van de dieren in mei of in juni, omdat de wol dan (door vloeibaarder vet) makkelijker te verwijderen is. Tóch blijft het een vak, volgens Jansen. "De kunst is om het schaap tijdens de scheerbeurt op de kont te kunnen houden. Hoe meer je het doet, hoe makkelijker het wordt."
Voor de kinderen was het meekijken bij de scheerbeurten in elk geval een ervaring om nooit te vergeten: "Het is een keer wat anders dan alleen maar dieren aaien."