Scheefwonen

Gastcolumnist Gé Wagemakers legt uit waarom de aanpak van 'scheefwonen' volgens hem een goede zaak is.

Gewaardeerd Oss raadslid Martijn Tonies is actief op twitter, voor zover dat nog niet bekend is. Regelmatig gaat hij de strijd aan met extremisten van het ergste soort. Heel moedig van hem. De laatste tijd stoort hij zich aan de term scheefwonen. Door mijn partijgenoten in Den Haag wordt een SP-kamerlid uit Groningen, persoonlijk op dat onderwerp aangevallen. Ik hou daar niet zo van, heb ik recentelijk ervaren. De lokale SP-afdeling weet daar alles van.

Terug naar de inhoud: Een scheefwoner is een bewoner van een sociale huurwoning, die gezien zijn/haar inkomen goedkoop woont en met dat inkomen niet meer voor deze woning in aanmerking zou komen (passend toewijzen heet dat). Diegene belemmert de doorstroming van mensen met een laag inkomen die wel in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Dat is de klacht tegen dit oneigenlijk gebruik van een sociale huurwoning.

Martijn roept nu VVD'ers op om mensen uit hun goedkope koopwoning te jagen. Want die wonen dan toch ook scheef? Martijn maakt, en ik betrap hem daar zelden op, een grote denkfout. De sociale huurwoningmarkt is er door een liberaal kabinet in 1901 met de aanname van de woningwet gekomen. Dit om de bestaande misstanden van toen aan te pakken. Veel mensen woonden toen in erbarmelijke omstandigheden en waren afhankelijk van vaak ongure verhuurders. De VVD is een liberale volkspartij even ter herinnering.

En nu komt ie Martijn: Met gemeenschapsgeld is vanaf die tijd een rijk aanbod van sociale huurwoningen gecreëerd.  De overheid stelt geld ter beschikking en drukt grondprijzen om corporaties een betaalbare woning aan te kunnen laten bieden. In feite is het een sociale voorziening die beschikbaar is voor diegene die het nodig hebben.

Ben je in de omstandigheid dat je feitelijk die financiële steun niet meer nodig hebt en toch in een goedkope huurwoning blijft zitten (en daarmee anderen dat ontzegt) dan maak je toch misbruik? Of vind je dat mensen die na de bijstand weer zelf inkomen verdienen, die bijstand mogen blijven houden?

Oh ja, en de vergelijking met de kopers en hun hypotheek-rente aftrek gaat helemaal mank. Als je een huis koopt ga je als individu een verplichting aan voor gemiddeld 30 jaar. Het risico van het eigendom (bijvoorbeeld waardeverlies) komt geheel op jouw conto. Dat is toch niet te vergelijken met een opzegbaar huurcontract met een corporatie?

Wel ben ik het ermee eens dat de woningmarkt in NL flink op de schop moet. Teveel financiële prikkels (ook die van scheefwonen dus) zijn pervers en ik maak me oprecht zorgen over de de gekte die nu weer op de woningmarkt gaande is. Van die crisis hebben we weinig geleerd. Zoals je weet pleit ik bijvoorbeeld voor een flinke toename van vrije sector huurwoningen.

Het Groningse SP tweede kamerlid, schrijft vandaag in haar column op Joop.nl van haar af. Zou ik ook doen als ik haar was. Maar de argumentatie die ze daarbij gebruikt is lachwekkend. Zij wil tussen het volk blijven wonen, als een echte socialist om misstanden aan de kaak te stellen! Zij hebben de sociale woningen opgebouwd. Je hoort een eigenaar van een woning, zou je denken.

Ze geeft af op sherry-drinkende VVD'ers. Mevrouw, ik kan u vertellen: ik ken niemand meer die sherry drinkt. Die verdomde marktwerking ook. Ik ken wel SP'ers die liters azijn drinken. Martijn niet, die houdt van een biertje en een goed gesprek. Dat komt goed uit.

Gé Wagemakers
Wethouder Wonen Oss