'Scholen bezig met duurzaamheid: we doen ons best'

"Scholen in de regio maken wel werk van zonnepanelen en andere duurzame oplossingen, alleen minder snel dan de gemeente Oss misschien zou willen."

Dat zegt Sandra Beuving van het college van bestuur van SAAM.

Ze reageert hiermee op de vraag van de SP aan het Osse college waarom veel scholen nog geen zonnepanelen hebben. Onder SAAM vallen 27 scholen in de gemeente Bernheze, Boekel, Landerd, Oss, Meijerijstad en Uden. "Scholen draaien zelf op voor de kosten van de duurzaamheidsambities", is kort maar krachtig de reactie van Sandra Beuving op de vraag van de SP.

Bottleneck
Ze vindt het een prima streven om scholen als voorbeeldfunctie te laten fungeren, maar de regelingen en fondsen kosten altijd geld. "In de meeste gevallen gaat het om leningen en komen de kosten voor rekening van de scholen. Dat is een bottleneck."

Het is volgens Beuving niet zo dat de SAAM-scholen niks doen aan duurzaamheid. "Als daken gerenoveerd moeten worden, dan kijken we altijd of zonnepanelen mogelijk zijn. En bij nieuwbouw wordt er sowieso energieneutraal gebouwd." Dit is al gebeurd bij nieuwe scholen in Uden en Boekel. "En op dit moment wordt basisschool Camelot aan de Germenzeel in Uden gasloos gebouwd. Zonnepanelen liggen op daken van De Wizzert in Zeeland en De Bolderik in Heeswijk-Dinther."

'We doen ons best'
Beuving laat weten dat je niet zo maar op alle scholen zonnepanelen gaat leggen. Daarvoor kies je een slim moment, zegt ze. "Als je weet dat over vijf jaar een dak vervangen moet worden, dan wacht je daarop. De oproep van de SP noemt ze 'een fijn streven'. "Maar het is ook een beetje symboolpolitiek. Wij doen ons best."

advertentie

Lees ook deze artikelen