advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

‘Schrijnend dat zo veel mensen last hebben van Q-koorts'

Bijna alle patiënten die zijn getroffen door Q-koorts hebben jaren later nog dagelijks klachten. “Dat verbaast me niet.”

De gepensioneerde Herpense huisarts Alfons Olde Loohuis is de Q-koortsexpert bij uitstek. “Q-koorts is een heel bijzondere infectie, die heel lang in het lichaam aanwezig blijft waardoor het ontzettend lang duurt voordat je de rommel van de bacteriën hebt opgeruimd.”

Tekst loopt door onder video

Deze week presenteerden Q-support en Q-uestion resultaten uit een eerste peiling onder Q-koortspatiënten. Hierin komt naar voren dat veel patiënten nog klachten hebben. Van 513 respondenten geeft 91 aan nog dagelijks klachten te hebben. “Schrijnend dat zo veel mensen nog last hebben”, zegt Loohuis. “Bekende klachten die er zijn, zijn vermoeidheid, spierklachten en concentratieklachten. Daar word je onzeker van in je leven.”

Peiling
Q-Support en Q-uestion houden het niet bij een eenmalige peiling. “We gaan jaarlijks een monitor organiseren”, vertelt Annemieke de Groot van Q-support. Ze benadrukt dat het hierbij gaat om een peiling en niet om wetenschappelijk onderzoek. “We gaan onze monitor breed uitzetten en zou een opmaat kunnen zijn voor onderzoek”

Volgens Loohuis is onderzoek nodig. “Voor deze groep Q-koortspatiënten moeten wij eigenlijk een soort wetenschappelijk vervolgproject doen. Wat is hier aan de hand?”, stelt Loohuis zichzelf de vraag.

Zaterdag 20 juni is de jaarlijkse Dag van de Q-koorts. Normaliter is er op deze dag een bijeenkomst voor Q-koortspatiënten. Dit jaar verzorgen Q-support en Q-uestion de bijeenkomst online in een webinar.