Schuilkelders in Oss en Den Bosch centraal in Maand van de Geschiedenis

Zowel Oss als Den Bosch besteden in deze Maand van de Geschiedenis die als thema Oost/West heeft aandacht aan schuilkelders.

Verborgen onder pleinen, parkeergarages en openbare gebouwen zitten in Den Bosch nog steeds bunkers en schuilkelders uit de Koude Oorlog verscholen. Jarenlang waren de exacte locaties strikt geheim voor buitenstaanders. Erfgoed 's-Hertogenbosch brengt de schuilkelders nu voor het eerst in kaart vanwege  de Maand van de Geschiedenis.

In Oss gaat het maar om één schuilkelder. Deze zit middenin het centrum van Oss verstopt. In de parkeergarage onder het appartementencomplex aan het Heschepad, naast de supermarkt. Van buitenaf is daar niets van te zien, maar in de parkeerkelder zijn allerlei ruimtes met opklapbare bedden, toiletten en vooral heel veel apparatuur. Deze Nucleaire, Biologische en Chemische (NBC) schuilkelder uit de tijd van de Koude Oorlog wordt waarschijnlijk binnenkort aangewezen als gemeentelijk monument.

Plan voor zes schuilkelders in Den Bosch

Kort na de Tweede Wereldoorlog was de angst voor nieuw geweld zo groot dat overal in Nederland de bouw begon van nieuwe schuilkelders. In Den Bosch lag in 1952 een plan klaar voor de aanleg van zes openbare schuilplaatsen op plekken waar veel mensen langskwamen, zoals de Markt en het station. ’s-Hertogenbosch slaagde er uiteindelijk in om vijf massaschuilkelders te bouwen voor 18.700 mensen tussen 1955 en 1985. De bunkers onder het station en de Markt zijn nooit gerealiseerd. In de praktijk bleek het makkelijker en goedkoper om schuilkelders te bouwen onder de nieuwe (betonnen) bouwwerken in de stad, zoals parkeergarages. In 1988 besloot de overheid om te stoppen met het bouwen van schuilkelders.

Online bezoek schuilkelders

In Oss is op 21 oktober een besloten avond over de schuilkelder in de Groene Engel. Deze is in verband met de anti-corona-maatregelen helaas alleen toegankelijk voor genodigden. Er is wel een livestream zodat iedereen thuis de avond toch kan volgen.

Ook in Den Bosch zijn er vanwege corona alleen online mogelijkheden. De kelders zijn hier te bekijken.  En de bunker onder het provinciehuis in Den Bosch kan hier bekeken worden.