advertentie Banner SNLR.nl

Servers gemeente Oss tijdelijk offline

Ook de gemeente Oss heeft vrijdag de servers offline gezet vanwege hackrisico's. 

Het is daardoor voor medewerkers tijdelijk niet meer mogelijk om vanuit thuis in te loggen op het interne netwerk.

Niet meer werken op afstand
"Ik weet niet of het met Citrix te maken heeft, maar we hebben vrijdag alle werken op afstand uitgeschakeld", zegt een woordvoerder van de gemeente Oss. Medewerkers kunnen daardoor niet meer vanuit thuis inloggen op het interne netwerk en kunnen bijvoorbeeld niet bij hun werkmail. Ook is het is nu niet meer mogelijk om vergaderstukken via de site van de gemeente in te zien. 

Onder andere luchthaven Schiphol, de Tweede Kamer, ziekenhuizen en meerdere grote Nederlandse gemeenten hebben vrijdag Citrix-servers offline gezet in verband met een groot beveiligingslek. Met de software van het Amerikaanse bedrijf Citrix kunnen medewerkers thuis inloggen op de servers maar door zwakke plekken in de beveilging kunnen hackers binnen een minuut toegang krijgen tot interne netwerken.

Advies NCSC
Kwaadwillenden en hackers kunnen door het lek op afstand gevoelige data ophalen en hele systemen overnemen of platleggen. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwde maandag dat het lek actief wordt aangevallen en adviseerde organisaties om maatregelen te nemen om de risico's te beperken. Donderdagavond bleek dat deze maatregelen niet altijd werkten. NCSC adviseerde daarom met klem om de Citrix-servers offline te zetten. Vrijdag gaven meerdere organisaties, waaronder dus ook de gemeente Oss, daar gehoor aan. 

Hoe lang?
Tot hoe lang dit gaat duren is niet bekend. "Ik vrees totdat het lek dicht is", laat de gemeentewoordvoerder weten. Citrix verwacht op z'n vroegst maandag met een definitieve oplossing te komen voor het probleem.