advertentie Banner SNLR.nl

Sint aangekomen in ‘Sint-Hertogenbosch’; rustige demonstratie

Sinterklaas werd zondagmiddag feestelijk onthaald in Den Bosch, waar honderden kinderen de goedheiligman en zijn pieten hem opwachtten.

Om 12:00 uur kwam Sinterklaas met de boot aan bij het Bolwerk, waarna hij ter paard de binnenstad in ging. Zijn pieten volgden hem, terwijl zij pepernoten en snoepgoed uitdeelden aan kinderen. Bij de pieten was er dit jaar wel iets anders, want voor het eerst liepen er naast Zwarte Pieten ook Roetveegpieten mee in de intocht in Den Bosch, door Sinterklaas zelf ‘Sint-Hertogenbosch' genoemd. “Ik voel me zeker geaccepteerd in de Zwartepietenfamilie”, zegt Roetveegpiet vrolijk.

Sinterklaas is enthousiast over  de 'nieuwe pieten' in de Sinterklaasfamilie. “Voor mij zijn het allemaal pieten”, zegt de goedheiligman over zijn gevolg. "Wat fijn trouwens om weer in Sint-Hertogenbosch te zijn!", jubelt de Sint. Over de aankomst in Nederland met de stoomtrein op zaterdag waren de pieten enthousiast. “Dat ging net goed met het paard in de trein!”, aldus Zwarte Piet.

Niet iedereen was blij met Zwarte Piet. Ruim honderd demonstranten van Den Bosch Kan Het en Kick Out Zwarte Piet protesteerden in een apart vak bij de Wilhelminabrug tegen Zwarte Piet. Hun protest verliep rustig. Er werd onder andere geroepen ‘No more black face!’ en ‘Den Bosch kan het!’. Demonstranten vóór Zwarte Piet zongen liedjes als Sinterklaas wie kent hem niet

Er was veel politie op de been om de intocht in goede banen te leiden.