advertentie Banner SNLR.nl

Sinterklaas soms splijtzwam bij samengesteld gezin

Samengestelde gezinnen ervaren steeds vaker wat problemen als het om de invulling van Sinterklaas gaat. Dat signaleert de Veghelse gezinstherapeute Nellie Timmermans.

De therapeute krijgt veel stiefgezinnen uit de regio Oss, Den Bosch en Uden in haar praktijk. Maar al te vaak hebben die te kampen met conflicten, frustraties en scheve gezichten rond Sinterklaastijd. Dat beeld bevestigen ook Centrum Jeugd en Gezin Maasland en de Stichting Buurtgezinnen, beide gevestigd in Oss.

Dan denken opa en oma: ik ga niet voor al mijn stiefkleinkinderen kadootjes kopen. Dat wordt veel te duur.

• Nellie Timmermans, gezinstherapeut

Grootouders spelen onbedoeld vaak een belangrijke rol in het conflict. Bijvoorbeeld als ze kadootjes willen kopen voor hun kleinkinderen, en niet weten wat ze met de andere kinderen uit het gezin aanmoeten. "Dan denken opa en oma: ik ga niet voor ál mijn stiefkleinkinderen kadootjes kopen. Dat wordt veel te duur. Die vrouw woont wel bij onze zoon, maar wie weet is ze zo weer weg" zegt Nelllie Timmermans. "Vervolgens ontstaat dan een ongelijkheid in het gezin en misschien wel ruzie tussen beide partners. Met alle gevolgen vandien."

Timmermans adviseert iedereen die met dit probleem te maken krijgt om vooral goed met elkaar te praten. Richtlijnen hoe ermee om te gaan kan ze niet geven, 'omdat iedere situatie anders is'. "Bij het ene gezin is het een oplossing als er wat extra geld bij het Sinterklaasbudget komt om zo alle kinderen samen van dure cadeaus te voorzien. In een ander geval is zoiets weer ondenkbaar."