Situatie Arie den Dekker nog uitzichtslozer

De situatie van Arie den Dekker, de man die al maanden actie voert tegen de gemeente Oss, lijkt steeds uitzichtslozer te worden.

De gemeente Oss heeft aangekondigd het postadres van Den Dekker op te heffen, waardoor hij ook geen uitkering meer kan ontvangen. Den Dekker is dakloos sinds zijn huis negen maanden geleden in brand werd gestoken.

Acties bij gemeentehuis

Aanvankelijk mocht hij voor zijn eigen veiligheid niet meer in Oss komen. Inmiddels mag dat weer wel, en Den Dekker houdt de laatste tijd acties om af te dwingen dat hij woonruimte krijgt. Die acties, waarbij hij zich voor het gemeentehuis overgiet met mest, zijn voor de gemeente nu aanleiding om harder op te treden. Burgemeester Buijs stelt in een brief aan Den Dekker dat zijn acties zorgen voor onrust en angst bij bezoekers en medewerkers.

Wanhoopspogingen

Advocaat Richard Laatsman vindt dat Den Dekker nu wel erg zwaar wordt gestraft voor zijn acties: "Het zijn wanhoopspogingen om aandacht te vragen voor zijn situatie waarbij hij niemand pijn doet. Dit gaat ook niet meer ophouden. Ik hoop alleen dat hij niet naar andere maatregelen grijpt."

Laatsman overweegt de mogelijkheden van een kort geding, maar dat is volgens hem erg lastig: "Juridisch gezien kan het allemaal net door de beugel wat de gemeente doet. De gemeente is ook niet verplicht hem een huis te geven. Aan de andere kant kan het niet zo zijn dat hij verstoken blijft van iedere vorm van maatschappelijke opvang."

Gebiedsverbod

Voor Laatsman is het ook de vraag hoe het nu allemaal verder gaat: "Den Dekker heeft al een verbod gekregen om in het gemeentehuis te komen. Waarschijnlijk zal de gemeente hem ook nog een gebiedsverbod opleggen." De gemeente Oss doet uit privacy-overwegingen zelf geen uitspraken in deze zaak.

advertentie <p>Banner Trined 0719</p>

Lees ook deze artikelen