Skibaan Uden gestart met opruimwerkzaamheden, mogelijk in september weer open

Het opruimen van de door brand beschadigde skibanen is maandagochtend begonnen. In twaalf dagen tijd moet de nu nog zwartgeblakerde baan verlost worden van zijn brandwonden.

Mannen in witte pakken stonden maandag al om 7 uur 's ochtends bovenaan de schans de verbrande matten los te snijden. Ook de laag vilt en folie onder de matten moet vervangen worden. Het schoonmaakwerk dient gecertificeerd te gebeuren en wordt daarom overgelaten aan professionals van een aannemersbedrijf. Daarna gaan de vrijwilligers aan de slag. "Het opnieuw opbouwen van de baan doen we zelf en ik hoop dat we over twaalf dagen zoveel mogelijk handjes hebben, die daarbij willen helpen", vertelt penningmeester Kathy Groothuis.

60.000 matjes nodig

Daarin is de organisatie nog wel afhankelijk van de grondstoffen die geleverd kunnen worden, want door corona ligt de productie van de matjes en overige materialen een stuk lager dan normaal. Aan de donaties kan het in ieder geval niet liggen, want de crowdfundactie waarbij opgeroepen werd om matjes te doneren, is een succes. Er zijn 60.000 matten nodig en de matjes die de witte letters van De Schans gaan vormen, liggen al klaar.  

Als alles meezit hoopt de organisatie op 5 september de eerste baan weer te kunnen openen. Op de linkerbaan moet vanaf dat moment weer getraind kunnen worden voor het komende wintersportseizoen.