‘Slimme’ verkeerslichten voor betere doorstroming in Rosmalen

De toerit naar de A59 aan de Berlicumseweg in Rosmalen is voorzien van zogenoemde slimme verkeerslichten.

Deze verkeerslichten kunnen op elkaar worden afgestemd om op deze manier te zorgen voor een betere doorstroming. “Het systeem achter de slimme verkeerslichten richten we nu in voor de reguliere ochtend- en avondspits. Het biedt straks ook kansen bij afwijkende verkeerssituaties, zoals bij evenementen en wegwerkzaamheden, maar ook bijvoorbeeld bij stremmingen door verkeersongevallen. We kunnen verkeersstromen dan beter sturen. Daarmee verbetert de bereikbaarheid”, zegt wethouder Ufuk Kâhya.

De nieuwe verkeerslichten komen ook langs de A2 en A59 bij de toeritten Veghel, Maaspoort en Kerkdriel. Ze zien hoeveel verkeer er aan komt en wat voor verkeer het is en kunnen hier op inspelen. Het uiteindelijke doel is om te zorgen voor betere doorstroming op het traject Vught – Deil.

Om de doorstroming te verbeteren zet de gemeente niet alleen verkeerslichten in. Samen met de provincies Noord-Brabant en Gelderland, het ministerie en de regio Rivierenland werkt de gemeente aan een pakket aan maatregelen om te voorkomen dat het A2-traject uitgroeit tot een van de grootste fileknelpunten. 

Eerder liet de gemeente in de stad verkeerslichten plaatsen op zonne-energie.