advertentie Banner Trined

Oplichters gebruiken naam van Udens autobedrijf: 'Betalingen van 2500 euro gedaan'

John van der Rijt uit Uden wist niet wat hem overkwam toen hij meerdere telefoontjes kreeg van gedupeerde 'klanten'. Onder de naam van zijn autobedrijf bieden oplichters auto's te koop aan en worden aanbetalingen geind om vervolgens nooit meer wat te laten horen.

"Op Autoscout staan particuliere advertenties met een 06-nummer erbij en onze postcode. Ga je dat nummer bellen, dan pakt er niemand op en vervolgens krijg je een Whatsapp-berichtje. En zo begint het balletje te rollen", vertelt Van der Rijt. De oplichters kweken vervolgens vertrouwen door via de Whatsapp alle vragen netjes en zelfs zo nu en dan met een grapje te beantwoorden, vervolgens alle gegevens van het autobedrijf - met echter 1 cijfer verschil in het vaste telefoonnummer - te geven en uiteindelijk een aanbetaling te vragen. "Ze vragen dan om 1500 tot 2500 euro te betalen voor de reservering en dat is waar ze op uit zijn," aldus de directeur van het bedrijf. 

Tekst gaat verder onder de video

Slechte naam

Een van de gedupeerden heeft de oplichter volgens Van der Rijt op zijn daden aangesproken en die persoon kreeg de indruk dat het om een grote vis gaat. "Hij zou in zijn eentje werken en al voor 360K (360.000 euro, red.) opgelicht hebben." Of dat bluf is weet Van der Rijt niet, maar dat er meerdere mensen opgelicht zijn is zeker.

De Udenaar kan zich er erg boos om maken. "Wij zijn al 25 jaar bezig en wat heel belangrijk is is je naam. Onze naam is goed en van dit soort praktijken word ik dus niet vrolijk. Plus ik kan niet tegen deze manier van geld verdienen. Ik heb iemand aan de telefoon gehad die z'n vakantiegeld had overgemaakt als aanbetaling en dat vind ik dan toch zuur."

Politie ingelicht

John van de Rijt heeft de Rabobank en de politie ingelicht en de rekening waar de oplichters mee werkten is nu geblokkeerd. Indien er nog geld op staat, gaat dat terug naar de gedupeerden, maar Van der Rijt heeft er een hard hoofd in. "Je ziet dit soort Whatsapp-fraude heel veel en vaak worden die rekeningen meteen leeggehaald. Dus ik ben bang dat ze ook hier meteen naar de bank zijn gegaan en het geld hebben gepind, waardoor de rekening nu leeg is."