Sloop huizen Uden valt bewoners rauw op het dak: 'Of we effe op willen rotten, we hebben een paleisje!'

Het plan van woningcorporatie Area om 76 huurwoningen te slopen maakt de tongen los in Uden. Bewoners - die veelal hun hele leven in de huizen wonen - zijn geschokt dat ze daar zomaar uitgezet worden.

In de Valkenburgstraat staan de bewoners woensdagochtend met elkaar te praten. De een met de krant in de hand, de ander met de brief die een dag eerder bij de bewoners op de mat viel. Er worden huizen gesloopt en ook 'Wit Korea' moet eraan geloven. "Het is een historische wijk, wat eigenlijk monumentaal is. Luister naar de emoties van de bewoners, nee ze hebben er gewoon maling aan", zegt Jan Rison woest. Hij woont al 35 jaar in het huis op de hoek van de straat en beschouwt het zelf als een waar 'paleisje'. "Ik zit op m'n poten te trillen van zenuwen en boosheid. Of we in 2023 effe op willen rotten. Zo'n vrijstaand huis krijg ik nooit van mn leven meer. Ik wil hier niet weg en de anderen hier in de straat ook niet." 

'M'n hele huis staat vol. Waar moet ik met al m'n spullen naartoe?!'

• Jan Rison - bewoner

De huizen worden gesloopt en vervangen voor nieuwbouwwoningen. Daarmee worden de percelen  een stuk kleiner en gaan de huurprijzen  omhoog. Rison, die zijn hele huis vol  kunst heeft staan, windt zichzelf erover op. "Waar moet ik met mn spullen naartoe. Ik heb levensruimte nodig en met mijn AOW'tje verdien ik te weinig om in aanmerking te komen voor een ruim huis."

Verloren investeringen

Ook Adrie van Den Berg was not amused toen hij de brief las. "Ik woon hier al 64 jaar en wil straks op m'n oude dag van m'n tuin genieten." Hij heeft de afgelopen jaren flink in zijn huis geïnvesteerd en baalt er dan ook flink van. "Ze zeggen al sinds 2017 dat ze mijn huis komen renoveren en dan krijg je dit te horen. Ik heb net een nieuwe keuken en m'n muren laten stuken. Als ik dit had geweten, had ik niets meer aan m'n huis gedaan. De communicatie van Area verdient geen schoonheidsprijs."

Lees verder onder de video

SP springt op de bres

Ook de SP is onthutst door de plannen van Area en heeft inmiddels vragen gesteld aan het college van B&W. Volgens de partij is er een grote vraag naar betaalbare huurwoningen en wordt de doelstelling van 500 sociale huurwoningen vóór 2025 op deze manier niet behaald: "We starten nu met -76!" De partij betwijfelt of de huizen echt niet meer op te knappen zijn en vindt dat daar eerst goed onderzoek naar gedaan moet worden.