Sneller naar huis na een operatie dankzij de operatierobot
Voor een prostaatverwijdering moest in het verleden de hele buik opengemaakt worden tijdens een operatie. Door de moderne technologie hoeft dat niet meer. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis gebruiken de dokters een zogeheten operatierobot.
Voor de patiënt heeft het gebruik van zo’n robot veel voordelen. “Je hebt veel kleinere sneetjes dan als je bij een grote buikoperatie een orgaan verwijdert. Bovendien is er minder bloedverlies omdat we met de robot nauwkeuriger kunnen opereren”, legt uroloog Rob Wijn uit.
(Tekst loopt verder onder de video)
Ook het herstel na de operatie verloopt voorspoediger. “Mensen liggen veel minder lang in het ziekenhuis. Met een grote buikoperatie liggen ze vaak een week lang in het ziekenhuis. De patiënt die ik nu opereer kan de volgende dag alweer naar huis”, vertelt Wijn.
Artsen in opleiding
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft sinds 2008 al één robot die operaties uitvoert. Begin oktober kwam daar een tweede bij om meer capaciteit te creëren. Bijzonder is dat het ziekenhuis beschikt over twee bedieningspanelen. “Daarmee kunnen we arts-assistenten die graag robotchirurgie willen doen, leren hoe je zo’n operatie uitvoert.” De chirurg kan bijvoorbeeld pijltjes op het scherm projecteren zodat de dokter in opleiding precies weet waar hij moet snijden.
Het Bossche ziekenhuis verwacht met de operatierobot op jaarbasis 450 operaties extra te kunnen uitvoeren. Daarmee kunnen de twee robots samen 900 patiënten helpen.