SP in Uden wil metingen naar fijnstof in de hele gemeente

De SP in Uden wil dat er in de gemeente uitgebreide metingen komen naar de aanwezigheid van fijnstof en roet. Dat zou dan niet alleen moeten gebeuren in de omgeving van de N264 en N605.

De SP heeft dit aangekaart in schriftelijke vragen die zijn gesteld aan het college van B en W.

De metingen naar fijnstof langs de wegen werden door de provincie aangekondigd bij de reconstructieplannen. De SP vindt het dus een goed idee om die metingen in de hele gemeente uit te laten voeren. De resultaten zouden dan met de GGD gedeeld kunnen worden, zegt de partij. Dan kan namelijk goed kan worden beoordeeld of de hoeveelheid gevonden fijnstof voldoet aan de huidige en toekomstige normen.

De SP zegt regelmatig verontruste geluiden te horen vanuit de bewoners: "Berichten uit de omgeving van Schiphol doen vermoeden dat een hogere concentratie fijnstof in onze omgeving ook nog wel eens door het vliegverkeer zou kunnen worden veroorzaakt. Daarnaast mogen we in deze tijd van het jaar de open haard niet uitvlakken als bron. Gelukkig dat we dit jaar geen vuurwerk krijgen anders was het voor longpatiënten sowieso een hel", zo formuleert de partij het in de brief aan het college.