advertentie Banner SNLR.nl

SP Uden snapt niets van huurverhoging Area

De SP in Uden heeft aan de bel getrokken bij het college van B en W over een aangekondigde huurverhoging door woningcorporatie Area.

Huurders kregen donderdag via een nieuwsbrief te horen dat een huurverhoging te verdedigen is, onder meer vanwege de zonnepanelen op de daken. Omdat die veel stroom hebben opgewekt, krijgen veel huurders daarvoor geld terug van de energiemaatschappij.

Lastige afweging

Volgens Area was het een lastige afweging maar is toch besloten de huren per 1 juli te verhogen. Area zegt al een ‘heel gematigd huurbeleid’ te hebben en de huurverhoging is minder dan de richtlijnen van de overheid. “Bijna de helft van onze huurders betaalt minder huurverhoging dan de inflatie en een aantal mensen kan huurverlaging aanvragen”, zo staat in de nieuwsbrief te lezen.

Area stelt dat de huurverhoging nodig is om te kunnen blijven investeren in duurzaamheid, het woningaanbod, de kwaliteit van de woningen en de dienstverlening. De woningcorporatie zegt maatwerk te willen leveren voor mensen die door de coronacrisis echt in de problemen komen en daar wordt een deel van de huurverhoging voor opzij gezet. “Geen enkele huurder zal als gevolg van de coronacrisis door Area in de financiële problemen komen”, zo staat in de nieuwsbrief.

Niet gepast

De SP snapt niets van de uitleg: “Het is voor de SP volstrekt onduidelijk onder welke steen Area de laatste weken geleefd heeft. Door de coronacrisis zijn veel mensen in financiële onzekerheid geraakt en wij vinden het niet gepast om in deze tijden de vaste lasten van de sociale huurders flink te verhogen,” zo staat in de brief aan het college.

Volgens de partij weegt het voordeeltje door de zonnepanelen niet op tegen de harde klappen die mensen nu financieel krijgen. Ook denkt de SP dat de energierekeningen nog wel gaan stijgen nu veel mensen noodgedwongen thuis zitten. De partij geeft aan dat Area voldoende geld in kas heeft om nu af te kunnen zien van de verhoging.

De SP vraagt het college om in gesprek te gaan met Area om ze te wijzen op haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en om dit jaar af te zien van de huurverhoging.