advertentie Banner SNLR.nl

SP zeer teleurgesteld in VDG: 'We worden buitengesloten'

OSS - Marie-Therese Janssen van de SP is zeer teleurgesteld in VDG. Laatstgenoemde partij sprak vandaag de voorkeur uit voor het voortzetten van de huidige coalitie met een vierde partij erbij. De SP voelt zich nu buitengesloten. De SP spreekt zich ondertussen uit over de mislukte gesprekken tussen beide partijen.

De SP is de grootste partij, maar kwam er met VDG niet uit. Woensdag begint informateur Bob Ruers weer met de gesprekken met alle partijen. VDG, de een na grootste partij, heeft tegenover Dtv aangegeven graag verder te willen gaan met de huidige coalitie (VDG/CDA/VVD) met een vierde partij erbij.

'Zeer teleurgesteld'
Bij SP'er Marie-Therese Janssen kwam die voorkeur hard aan. "Wij zijn zéér teleurgesteld", aldus Janssen. "Wij worden buitengesloten. Dat is jammer. Het doet geen recht aan de verkiezingsuitslag. Wij hebben gewonnen, zij verloren." En volgens Janssen had een coalitie SP/VDG gekund. "Dat was mooi geweest. Zij vertegenwoordigen meer de dorpen, wij meer de stad. Al vertegenwoordigen wij ook steeds meer de dorpen. We hadden slagvaardig kunnen besturen." Tijdens de gesprekken die de partijen voerden kwamen echter enkele meningsverschillen boven tafel. "VDG wilde op de oude voet verder gaan. Maar dat is niet eerlijk, dat kun je van ons niet verwachten. We wilden best water bij de tomatensoep doen, maar het moet wel tomatensoep blijven."

Derde partij
Volgens VDG waren er verschillen over het erbij betrekken van een derde partij. VDG wilde vanaf het begin een derde partij erbij betrekken. Maar ook de SP staat niet onwelwillend tegenover een derde partij. "VDG wilde graag het CDA of de VVD erbij betrekken. Wij waren meer voor GroenLinks, maar die optie werd direct uitgesloten door VDG."

Gesprekken
Woensdag beginnen de gesprekken weer. De SP ziet nog genoeg mogelijkheden. "Dat het met VDG niet is gelukt, wil niet zeggen dat we nu niet in een coalitie gaan zitten. Er is voor ons nog genoeg mogelijk om op een andere manier een meerderheid te krijgen. En ook voor VDG staat de deur nog steeds open, ook al hebben ze onze uitgestoken hand geweigerd."