SP ‘zeer teleurgesteld’ over stoppen experiment ‘bijverdienen in bijstand’: Den Bosch doet het niet goed’
“Wees niet naïef, Den Bosch doet het niet goed.” Met die woorden aan de raadscommissie besloot SP-raadslid Ans Lokhoff woensdagmiddag de rondvraag naar aanleiding van een discussienotitie over het experiment ‘Bijverdienen in de bijstand’.
Op 1 januari 2019 startte in de gemeente Den Bosch het experiment, waardoor mensen in de bijstand konden bijverdienen. Uitkeringsgerechtigden kregen daardoor de helft van de inkomsten uit hun deeltijdwerk, een zogeheten stimuleringspremie. De premie was maximaal 200 euro per maand en dat bedrag werd twee keer per jaar uitgekeerd. De gemeente wilde door middel van de proef onderzoeken of mensen in de bijstand op die manier meer konden meedoen in de samenleving. “Het effect van deze extra financiële stimulans moet zijn dat meer cliënten meer in deeltijd gaan werken.”
Dat experiment is nu stopgezet door de gemeente Den Bosch. Volgens de gemeente omdat de doelstellingen niet gehaald zijn. Zo is er onder andere geen toename van bijstandsgerechtigden die in deeltijd zijn gaan werken en zijn er niet méér bijstandsgerechtigden uitgestroomd naar werk. Ook concludeert het college dat het experiment ‘niet bijdraagt aan een effectieve uitvoering van de Participatiewet’. “Het experiment zal dan ook worden beëindigd”, zo laat het college in een raadsinformatiebrief van november 2020 al weten.
Maar daar neemt de Bossche SP-fractie allesbehalve genoegen mee. “ Ik ben zeer teleurgesteld in hoe de gemeente dit experiment op zich heeft genomen. Wanneer je de raadsinformatiebrieven goed leest, zie je dat het college vanaf het begin af aan geen zin had om de motie hierover uit te voeren. Het lijkt erop dat alleen díe deelnemers zijn geselecteerd, waarvan men wist dat ze niet zouden uitstromen. Mensen die niet méér konden werken dan ze al deden. De gemeente heeft de verkeerde mensen gepakt om aan dit experiment mee te doen”, trok Lokhoff fel van leer tijdens de commissie 'sociaal'.
Loonkostensubsidie
Verantwoordelijk wethouder Huib van Olden weerspreekt die claim: “De raad heeft ingestemd met de gekozen doelgroep. Daar zijn we duidelijk in geweest. Het college heeft er geenszins baat bij om dit experiment te laten mislukken. We proberen met zijn allen om degenen die een beroep op een participatiewet-uitkering doen, zo snel mogelijk uit te laten stromen naar regulier werk. En als dat niet lukt kijken we naar de loonkostensubsidie”, aldus Van Olden.
Daarmee raakte hij een gevoelige snaar bij Lokhoff, die de wethouder vroeg bij welke bedrijven deze mensen werken en of ze niet na twee jaar weer terug in de bijstand terecht komen. “Geef ons gewoon de cijfers die we nodig hebben om te kijken of de gemeente Den Bosch wel écht zo goed bezig is met de loonkostensubsidie.”
Sceptisch
De discussienotitie was overigens bedoeld om te peilen hoe de rest van de Bossche politiek dacht over het stoppen van het experiment. Daarop was het antwoord nagenoeg eensluidend: ‘terecht’. VVD’er Mikhael Hack: “De VVD was vanaf het begin af aan sceptisch. Het heeft ons weinig verbaasd dat er een insignificant resultaat uitkwam en het is voor ons duidelijk dat we deze middelen beter anders kunnen inzetten. We zijn dan ook niet van mening dat dit experiment opvolging verdient. Freek van Genugten (CDA): “Als blijkt dat de uitkomsten niet bijdragen ten gunste van de mensen, dan moeten we het niet voortzetten.”
Die mening is ook Roos van der Kallen van Rosmalens Belang toegedaan: “Als er een experiment wordt gestart, moet het resultaat opleveren. Als dat niet voldoende gerealiseerd wordt, is het volkomen terecht dat we het experiment stopzetten.” Yeliz Dogan van GroenLinks nam het op voor het college: “Den Bosch zet loonkostensubsidie in en doet al een heleboel dingen. Het is niet zo dat de gemeente helemáál niets doet.”
Lokhoff zegt – ondanks de scepsis vanuit haar collega-raadsleden – ‘uiteraard’ met een motie te komen. “En ik weet dat die niet gesteund gaat worden, maar ik wil toch een punt maken. Wees niet naïef, Den Bosch doet het niet goed. De loonkostensubsidie is een extra inkomst voor de gemeente en de mensen zelf zitten na twee jaar weer terug in de bijstand.”