Sporten en gezond eten bij de beweegroute in Uden

Vrolijk en enthousiast struinen kinderen woensdagmiddag langs speeltuintjes en bankjes rondom wijkcentrum De Nieuwe Pit in Uden tijdens de beweegroute, een van de activiteiten tijdens de vitaliteitsweek.

“Buig! Strek! Buig! Neer!”. Op een strenge maar enthousiaste manier spreekt Cis Evenwel, al jaren actief bij de kinderclub in de wijk, een groepje kinderen toe in een speeltuin vlak wijkcentrum De Nieuwe Pit. Zittend op een bankje strekken de kinderen hun benen om in beweging te blijven. 

Oud worden

Het groepje loopt samen verder naar een speeltuintje verderop om daar vervolgens andere oefeningen uit te voeren. “Het is leuk om actief te zijn”, zegt Luciano (10). “Als je van jongs af aan al veel beweegt word je oud!”

Tijdens de route worden de kinderen beloond met lekkere, gezonde snacks. “Ik heb komkommer en wortel!”, roept Idriss (7), terwijl hij naar de groente in het plastic zakje kijkt. “En net had ik popcorn!”

(Tekst loopt verder onder video)

De beweegroute is een van de ruim dertig activiteiten tijdens de vitaliteitsweek in Uden. Het doel van de week, georganiseerd door onder andere Ons Welzijn en Udense Uitdaging, is om inwoners te laten realiseren hoe belangrijk bewegen en gezond eten is.

Verbetering

Volgens Alex van der Heijden van Ons Welzijn kan dat een stuk beter. “Vanochtend las ik dat kinderen er gewicht bij hebben gekregen, om het zo maar te zeggen.”

De vitaliteitsweek duurt nog tot 26 september. Alle activiteiten zijn te vinden op de website van Guus Beweegt Je.