advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Het nieuwe zwembad, 'aquafun'

Een fonkelnieuw bad, een bowlingbaan en de frietlucht is weg: Sportiom in nieuw jasje gestoken

Na een verbouwing die ruim een jaar heeft geduurd, is het vernieuwde Sportiom in Den Bosch nagenoeg af. Wanneer het kan, opent Sportiom haar deuren weer. Twee dingen die opvallen: het zwembad heeft een make-over gekregen en de disco-ijsbaan is ingeruild voor een bowlinghal.

Trots als een aap met zeven staarten leidt Bob van Soest verschillende media op dinsdagmiddag door het vernieuwde Sportiom. Vergezeld door wethouder Huib van Olden (CDA) laat Van Soest (Regiomanager van exploitant Sportfondsen) zien hoe Sportiom in iets meer dan een jaar in een nieuw jasje is gestoken. 

Neem hieronder een kijkje in het nieuwe Sportiom.

"De aanleiding voor de hele verbouwing waren de afbrokkelende grotten in het subtropische zwembad", vertelt hij. "Daarna is besloten het hele bad te renoveren en ook de andere voorzieningen aan te pakken". Dat is te zien: het zwembad is niet meer terug te herkennen en de ijsbaan in discostijl is in haar geheel verdwenen, daar prijkt nu een bowlingbaan en glow-in-the-dark midgetgolfbaan.

De gemeente Den Bosch heeft 2,8 miljoen euro over voor de verbouwing. Een hoop geld, maar op het eerste oog is er geen euro verloren gegaan.

Nieuw bad met toeters en bellen

We beginnen bij het water. Met een glimlach van oor tot oor loopt Van Soest het vernieuwde zwembad binnen. Er is dan ook een hoop veranderd. De beroemde - en beruchte - bandenglijbaan, waar je de afgelopen jaren niet zonder blauwe plekken uit kwam, is vervangen door een nieuwe en daarbij zijn twee extra glijbanen geplaatst. De grotten zijn in hun geheel verdwenen. "We hebben vanuit de Bossche bevolking de nadrukkelijke opdracht gekregen die bandenbaan te behouden, die viel in de smaak."

Uit het niets tovert de manager een iPad tevoorschijn: "Je kan hier eindeloos spelen met licht en geluid", zegt Van Soest terwijl hij met wat drukken op de knop een breed scala aan kleur- en lichtinstellingen tentoonspreidt. Donker, wat lichter en in alle kleuren van de regenboog. "Als Oranje straks speelt, kunnen we het hele bad oranje maken, bijvoorbeeld."

Ook de geluidsinstallatie wordt gedemonstreerd. Het geluid wordt opengedraaid en loeiharde housemuziek vult het subtropische zwembad. "Kwaliteit, hè?!", horen we nog net boven de muziek. "Je moet hier een dagje plezier hebben. Dit bad moet zeker 20 jaar mee kunnen."

Van ijsbaan naar bowlinghal

We lopen door naar de hal waar het voor de verbouwing schaatsen geblazen was. De hal herinnert in niets meer aan de plek die het een jaar geleden was. De ijsvloer is weg, op die plaats ligt nu een gelikte bowlingbaan. Maar de blikvanger in de ruimte is een enorme grot. Daar werd vroeger doorheen geschaatst, nu biedt deze plaats aan een midgetgolf parcours, waarbij de holes glow-in-the-dark zijn.

Waarom moest de recreatieve ijsbaan het bij de verbouwing ontgelden? "Het was een ruimte waar van februari tot oktober niets te doen was", legt Van Soest uit. "Nu kunnen we hier het hele jaar door vermaak bieden". De keuze voor midgetgolf en bowlen is een bewuste: "Die activiteiten zijn niet trendgevoelig. Wie heeft dat nu nog nooit gedaan? En we blijven het doen", wordt ons verzekerd. De ijshockeyhal is nog wel open voor recreanten.

Er is ook nagedacht over een kartbaan, dat zou wellicht een logische invulling zijn. De sport is populair, mede door het succes van Max Verstappen. Maar, zeggen ze bij Sportfondsen, veel te duur in onderhoud en bovendien: "over 10 jaar is Max gestopt en is er een of andere Duitser die alles wint, dan is karten ook niet meer hot."

Bijna klaar

Naast de blikvangers valt op dat de horeca naar boven het zwembad is verplaatst. Een nieuw pannenkoekenrestaurant met 135 zitplaatsen is er te vinden. Daardoor kan de keuken direct naast de entree weg en is het dus gedaan met de frietlucht die een bezoeker aan Sportiom tegemoet komt. Het aanbod in de rest van Sportiom wordt ook gezonder, passend binnen de sportieve uitstraling dat Sportfondsen met Sportiom wil creëren. 

Over een kleine twee maanden is Sportiom geheel verbouwd en is het wachten tot de coronaregels een bezoek toelaten.

Woensdagavond vanaf 19.00 uur een uitgebreide reportage over het verbouwde Sportiom in het Dtv Nieuws.