Sproeien tijdelijk verboden door grote droogte

Waterschap Aa en Maas heeft vandaag een onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater ingesteld. Sproeien is in een deel van deze regio vanaf vandaag verboden.

Het verbod geldt voor het gebied ten zuiden van de lijn Den Bosch, Nuland en Herpen. Daaronder vallen de gemeenten Bernheze, Uden en Landerd. Het verboden geldt niet voor de gemeenten Oss en Den Bosch.

Ondanks de regen van de afgelopen dagen is het nog steeds erg droog. De droogte van 2018, een drogere winter en een relatief droog voorjaar zijn reden voor het waterschap om deze maatregel te nemen. Volgens het waterschap is het op dit moment zelfs droger dan vorig jaar om deze tijd.

Tot het waterpeil in de kanalen, sloten beken weer op niveau is mag er niet gesproeid worden. Dat geldt voor agrariërs maar ook voor het sproeien van tuinen vanuit de sloot of het beregenen van sportvelden.

Het verbod moet een verdere daling van het waterpeil voorkomen. Door de lage waterstanden kan er schade ontstaan aan oevers en kaden en is er kans op sterfte van dieren en planten in sloten en beken.

advertentie

Lees ook deze artikelen