advertentie Banner SNLR.nl

Staat de oppositie buitenspel in de raad?

Het is een veelgehoorde klacht in de gemeentepolitiek: de oppositie krijgt geen voet aan de grond in de raad. Maar is dat ook zo? Een jaar na de gemeenteraadsverkiezingen maakte Dtv de balans op in Oss en Bernheze.

In Oss zijn de coalitiepartijen veruit het meest effectief met het indienen van voorstellen en wijzigingen. In Oss werd gemiddeld slechts 3,5 procent van de moties van coalitiepartijen afgewezen. Bij oppositiepartijen in de Osse raad werd gemiddeld 38 procent van de moties verworpen en dus een meerderheid wel aangenomen. Oppositiepartij LOF diende de minste moties in, maar had wel het meeste succes: 60 procent van de moties werd aangenomen. De SP diende de meeste moties in, maar zag daar ook bijna de helft van worden afgewezen. “Dat is teleurstellend”, zegt fractievoorzitter Jan Zoll. De coalitie stelt zich volgens de SP’er nog teveel op als een blok. “Over het algemeen is het een stroperig geheel bij de coalitie. Wij zoeken nog steeds naar een opening, maar die hebben we nog niet gevonden”, aldus Zoll.

Het is een stroperig geheel bij de coalitie

• Jan Zoll, fractievoorzitter SP in Oss

De partijen die in Bernheze in de coalitie zitten, boeken net als in Oss de meeste resultaten met hun voorstellen. Coalitiepartijen wisten daar elke motie door de raad te krijgen, terwijl de oppositiepartijen gemiddeld 45 procent van hun moties aan de kant geschoven zagen worden. De VVD was het meest effectief in de oppositie: 58 procent van de moties van de partij werd aangenomen. Jesse Jansen van oppositiepartij Progressief Bernheze geeft aan dat de deuren voor de oppositie “wat meer gesloten staan” dan voor coalitiepartijen. Toch vindt hij dat er in de raad voldoende ruimte is en discussie wordt gevoerd. Fractievoorzitter van coalitiepartij Lokaal Jan Bouwman laat weten niet altijd aan de meerderheid van de coalitie vast te willen houden in de resterende periode: “Het kan zijn dat we afwijkende standpunten gaan innemen ten opzichte van andere coalitiepartijen.”

Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dtv, Omroep Venlo, Studio040 en WOS Media werken gezamenlijk aan lokale onderzoeksjournalistiek.