advertentie Banner SNLR.nl

Staat de oppositie buitenspel in de raad?

Het is een veelgehoorde klacht in de gemeentepolitiek: de oppositie krijgt geen voet aan de grond in de raad. Maar is dat ook zo? Een jaar na de gemeenteraadsverkiezingen maakte Dtv de balans op in Den Bosch.

Coalitiepartijen VVD, D66, GroenLinks, CDA en Rosmalens Belang zijn in Den Bosch veruit het meest effectief met het indienen van voorstellen. Gemiddeld kregen de partijen 95 procent van hun moties door de raad. Oppositiepartijen kregen daarentegen gemiddeld maar voor de helft van hun moties een meerderheid. “Je merkt dat de bereidwilligheid bij het college ontbreekt om de oppositie ook wat te gunnen”, zegt Judith Hendrickx van De Bossche Groenen. De partij van Hendrickx diende de meeste moties in, maar daarvan werd 60 procent afgewezen.

Je merkt dat de bereidwilligheid bij het college ontbreekt om de oppositie ook wat te gunnen

• Judith Hendrickx, fractievoorzitter De Bossche Groenen

“Dat heeft er ook mee te maken dat fracties ons buiten de raad weinig weten te vinden”, licht René van den Kerkhof van coalitiepartij D66 toe. De PVV blijkt het minst succesvol met het indienen van moties: slechts 8 procent van de voorstellen van de partij ging door de raad. Fractievoorzitter van de PVV Alexander van Hattem is er niet ontevreden mee. “Het is voor een kleine fractie een prestatie dat er überhaupt wat wordt aangenomen”, vindt Van Hattem.

Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dtv, Omroep Venlo, Studio040 en WOS Media werken gezamenlijk aan lokale onderzoeksjournalistiek.