Staat de oppositie buitenspel in de raad?

Het is een veelgehoorde klacht in de gemeentepolitiek: de oppositie krijgt geen voet aan de grond in de raad. Maar is dat ook zo? Een jaar na de gemeenteraadsverkiezingen maakte Dtv de balans op in Uden.

De partijen die ook in de coalitie zitten, hebben het meeste succes hebben met hun voorstellen. Van coalitiepartijen Gewoon Uden, CDA, Jong Uden en de VDD is het afgelopen jaar nog nooit een motie of amendement afgewezen. “De coalitie heeft zich het afgelopen jaar als een blok opgesteld. Er wordt nauwelijks inhoudelijk gediscussieerd. De coalitie bepaalt”, vindt Spencer Zeegers van oppositiepartij SP. Daar is Karin Francken-Schiffers van coalitiepartij Jong Uden het niet mee eens. “De deur naar de oppositie staat altijd open”, aldus Francken-Schiffers.

De coalitie heeft zich het afgelopen jaar als een blok opgesteld

Spencer Zeegers, fractievoorzitter oppositiepartij

Oppositiepartijen dienen in Uden meer moties in dan de coalitiepartijen, maar daar wordt lang niet alles van aangenomen. De oppositiepartijen vinden voor gemiddeld 45 procent van hun moties een meerderheid in de raad. GroenLinks ziet de meeste moties in de prullenbak verdwijnen: 67 procent. En oppositiepartij PvdA is dan het meest succesvol; daar werd maar 29 procent van de moties van verworpen.

Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dtv, Omroep Venlo, Studio040 en WOS Media werken gezamenlijk aan lokale onderzoeksjournalistiek.

advertentie

Lees ook deze artikelen