Stadsarchief Oss organiseert speurroute over de geschiedenis van Osse kerken: ‘Je leert iedere keer wat nieuws’
Actief leren over de historie van voormalige en nog bestaande kerklocaties in de stad Oss, dat is het doel van een route die het Osse Stadsarchief uitzette. Via een app of GPS lopen deelnemers naar verschillende locaties waar een voorwerp is verstopt.
“Wij vinden het als stadsarchief belangrijk dat de Ossenaar in contact komt met de lokale historie en ‘geocachen’ is voor ons een nieuwe manier om dat te bereiken”, aldus Gerard Schut van Stadsarchief Oss. “Bij geocachen zoek je als deelnemer met behulp van coördinaten op een app naar verstopte voorwerpen – ook wel caches. Het kunnen van allerlei voorwerpen zijn, zoals een nepsteen of een plastic koker. Wat deze activiteit vooral leuk maakt, is dat deelnemers via de app bij elke cache informatie kunnen lezen over de historie van de desbetreffende kerklocatie.”
(Tekst loopt verder onder de video)
Leerzaam
Eén van de deelnemers is Ossenaar Albert van Orsouw. Hij liep zijn eerste geocache route in 2003, maakte daarvan zijn hobby én ging zelfs voor de speurtochten naar het buitenland. “Zeker tijdens corona is geocaching een perfecte activiteit. Je bent buiten en je bent niemand tot last. Wat vooral leuk is, zijn de verhalen die bij de caches te vinden zijn. Geocaches worden namelijk gemaakt door mensen die lokale kennis hebben en zo leer je iedere keer wat nieuws.”
Ongeschreven regels
Mensen die geocache routes organiseren of daaraan deelnemen hebben zich wél aan regels te houden. Want het mag natuurlijk niet de bedoeling zijn dat er plotseling mensen je tuin omspitten. “Binnen geocaching is er de ongeschreven regel dat je de omgeving onverstoord laat en dat je alles weer teruglegt zoals je het hebt gevonden", zegt Schut. "Wanneer je zelf een cache wil verstoppen moet je ook eerst toestemming vragen aan de gemeente en grondbezitter."
Wie zich aan het speuren wil wagen, kan zich opmaken voor een uitdaging. Binnen de normen van het verantwoord verstoppen, zijn sommige mensen creatief in hun verstopplekken. “Soms zijn er hele moeilijke caches die bijvoorbeeld in een boom, berg of onderwater verstopt zijn", aldus Van Orsouw. "Zelf heb ik ook twee caches gemaakt die verstopt liggen in een boom en daarvoor heb je tóch wat klimervaring nodig.”
Succes
In totaal loopt de route langs zes Osse kerken: de Visserskerk, de Grote Kerk, de St. Jozefkerk, de Bloemskerk, de gesloopte Paterskerk én de voormalige Scheppingskerk. Het Stadsarchief organiseerde eerder dit jaar in september tijdens de Open Monumentendag ook een geocache route in de gemeente waarbij - zoals het tijdstip doet vermoeden - monumenten centraal stonden. Dit bleek een succes te zijn en daarom besloot Schut de gratis speuractiviteit voor de tweede keer te organiseren. "Mensen vonden het heel leuk dat ze op plekken kwamen die ze nog niet kenden", vertelt Schut. "Omdat er door corona niet zoveel mogelijk is, hebben we gekeken naar wat er wél kon. Op zaterdagavond ging de route - dit keer met kerken - live en zijn er meteen tientallen mensen gaan zoeken. Dat is ontzettend leuk om te zien."