Stap naar Raad van State dreigt rond bouwplan Loosbroek

Omwonenden van de geplande bouwlocatie aan de Schaapsdijk in Loosbroek overwegen een stap naar de Raad van State als de raad van Bernheze op 25 juni instemt met de plannen.

Dat liet Bart Habraken woensdagavond namens de omwonenden weten tijdens een commissievergadering waar het onderwerp op de agenda stond. De meeste partijen nemen pas in de raadsvergadering een definitief standpunt in maar het was woensdagavond al wel duidelijk dat de nieuwbouwplannen kunnen rekenen op een meerderheid.

Gewijzigd plan

Aan de Schaapsdijk ligt een plan voor zo’n 30 nieuwe woningen, onder meer voor starters en jongeren. En daar is ook in Loosbroek veel behoefte aan. Omwonenden zijn fel tegen het plan. Aan de ene kant vanwege de gevoerde procedure en het gebrek aan inspraak dat ze daarin gehad zouden hebben. Het andere grote bezwaar is tegen de inhoud van het bouwplan. Toen zij hun huis kochten was er nog sprake van een ander plan voor de toekomst van de omliggende grond, die vrijkwam toen de provincie die kocht van een varkenshouder. In 2018 moesten de bewoners echter via de media vernemen dat de gemeente Bernheze er 30 tot 35 woningen wil bouwen; voornamelijk rijtjeshuizen en tweekappers.

‘Geen kans gekregen’

De partijen bleken in meerderheid wel achter het bouwplan te staan maar lieten ook weten dat de hele procedure geen schoonheidsprijs verdient. Ze betreurden ook dat er met de omwonenden geen overeenstemming kon worden bereikt. “Die kans hebben we ook nooit echt gekregen”, zei Bart Habraken na afloop. Hij was wel blij dat hij tijdens de vergadering digitaal kon inspreken om zijn bezwaren nog eens toe te lichten.

Hij hoopt dat de raad op 25 juni nog een ander standpunt inneemt. Zo niet dan hebben de bewoners nog zes weken de tijd om naar de Raad van State te stappen. En dan kan het nog veel langer gaan duren voordat in Loosbroek de zo gewenste woningbouw kan beginnen.