Start van Osse kettingkledingruil

Zaterdag 10 april start de Osse kettingkledingruil. Tassen gevuld met tweedehands kleding leggen een route door Oss en omstreken af, tijdens welke ze worden leeggehaald en aangevuld door iedereen die deel uitmaakt van de route.

Initiatiefneemster Pauline Jansen is druk bezig met de voorbereidingen. Tijdens de coronacrisis kreeg ze lucht van de landelijke kettingkledingruil en besloot ze zich in te schrijven om mee te doen. Na haar inschrijving kreeg ze de gegevens van andere geïnteresseerden om de ketting in Oss op te zetten. Twee weken later bestaat de ketting al uit veertien adressen en naar verwachting wordt deze alsmaar langer: “We hebben nu ook mensen uit Schaijk, Berghem en Megen.”

Het verloop van de ketting

Via kettingkledingruil.nl kan iemand zich inschrijven. De ketting die daardoor in Oss is ontstaan, bestaat vooralsnog alleen uit vrouwelijke leden, de ‘schakels’. Iedere schakel vult een tas met oude kleding en brengt de tas naar het eerstvolgende adres op de deelnemer-route. De schakel op dat nieuwe adres houdt de tas twee weken: “Dan haalt de volgende de items eruit die ze leuk vindt en mag ze ‘m aanvullen met de items die ze zelf nog kwijt wil,” aldus Jansen. Het aanvullen is echter geen vereiste. Wanneer de tassen het einde van de route hebben bereikt, komen ze weer terug bij hun oorspronkelijke eigenaar en begint de route opnieuw, eventueel in de omgekeerde volgorde voor wat variatie.

Tekst gaat verder onder video

De kleding

Rokken, jurken, broeken, schoenen, truien, alle soorten kleding zijn welkom. Ook sieraden en andere accessoires mogen opgenomen worden in de ketting. Echter, de kleding moet in goede conditie zijn. Er mogen geen gaten in zitten en ook mag het niet verwassen zijn. “Ik ga ervan uit dat iedereen de kleding netjes wast en strijkt voordat het in een tas terecht komt. Dat is nu extra van belang vanwege de coronacrisis.’’

Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen verschillende kledingmaten, maar dat is volgens Jansen geen probleem: “de kledingzak komt bij iedereen op elk adres voorbij, dus er zit vast een keer de kledingmaat bij die voor jou geschikt is.” Iedereen is dus welkom om de ketting verder uit te breiden. Bij een grote belangstelling kunnen wellicht ook kettingen voor mannen, kinderen of verschillende maten georganiseerd worden.