Statiegeld op blikjes vanaf dit weekend een feit; ‘Goed tegen milieuvervuiling’
Ziet de regio er na dit weekend een stuk schoner uit? Dat is in ieder geval wel de bedoeling als vanaf 1 april 15 eurocent statiegeld zit op blikjes. “Voedselverpakkingen zijn zwerfafvalbron nummer één.”
Wethouder Jeroen van den Heuvel (Maashorst Vooruit) van de gemeente Maashorst juicht de statiegeldregeling op blikjes van harte toe. “Een tijdje terug hadden we de Landelijke Opschoondag waar ik aan heb meegeholpen. Wat mij opviel is dat er veel minder flesjes zijn gevonden. Van die flesjes weten we dat die een tijdje terug de statiegeldregeling hebben gekregen en dat zien we dus terug in de hoeveelheid afval die we hebben opgeraapt. Ik ben ervan overtuigd dat dit bij blikjes ook zo gaat werken.”
(Tekst loopt verder onder video)
Filiaalmanager van de Zeelandse Jumbo Jeroen van den Heuvel, die dezelfde naam heeft als de wethouder, is klaar om blikjes met statiegeld in te nemen. Het inleveren van blikjes is simpel. Deze kunnen gewoon op dezelfde lopende band worden gelegd van de plastic flessen. Bij de Jumbo konden naast plastic flessen ook al onder andere lege batterijen en kleine lampjes worden ingeleverd en daar komen nu blikjes bij. “Voor mij verandert er eigenlijk niet zo heel veel. Ik ben al klaar voor blikjes sinds er statiegeld op de kleine flesjes zit. Toen heb ik namelijk een apparaat gekocht die ook blikjes kan scannen.”
Sinds 2006 zit er statiegeld op plastic PET-flessen en sinds juli 2021 ook op de kleinere varianten. Nu zijn de blikjes aan de beurt. In Nederland worden er jaarlijks 2 miljard blikjes verkocht. De Osse wethouder Dolf Warris (GroenLinks) is hoopvol over de nieuwe maatregel. "95% van de inwoners van onze gemeente is actief bezig met afvalscheiding. Ik weet zeker dat door deze regel het aantal blikjes dat op straat terecht komt zal afnemen." Bij supermarkten krijg je het geld terug, maar bij bioscopen en sportclubs gaat het bedrag naar goede doelen.
Lekkend blikje
In winkelcentrum Drossaard in Uden reageren veel bezoekers positief op de statiegeldregeling voor blikjes. ‘Het is goed tegen milieuvervuiling’ en ‘helpt tegen zwerfafval’, zo wordt er onder andere gezegd. Een leerling van het Udens College vindt de regel maar niets. “Ik drink graag blikjes Energy. Als ik lege blikjes in mijn tas doe gaat die lekken en dat is niet fijn.” Een blikje kun je dan het beste direct weggooien, zo lijkt hij te denken.
Is een blikje eenmaal geopend, dat blijft deze open. Is de filiaalmanager dan niet bang voor een plakkerige bende op de lopende band van de flessenmachine doordat kleine scheutjes drank de band op sijpelen? “Er verandert niet zo heel veel”, aldus filiaalmanager Van den Heuvel. “Met flesjes bier gebeurt nu namelijk hetzelfde. Als die flesjes niet helemaal leeg zijn sijpelt het bier ook door het apparaat. Het is aan ons om het apparaat dagelijks goed schoon te maken. Op die manier zorgen we ervoor dat het niet een grote knoeiboel wordt.”
Nederland is niet het eerste land met statiegeld op blik. Onder andere in Duitsland en een groot deel van Scandinavië bestaat het al langer.
Wilt u een reportage zien over statiegeld op blikjes in de gemeente Den Bosch en Oss? Bekijk die video's hieronder.