Steeds meer mensen kloppen aan bij hulporganisatie Koo
Waar kun je terecht wanneer je behoefte hebt aan advies of een luisterend oor voor persoonlijke problemen? Steeds meer mensen kloppen aan bij Koo, een centraal hulporgaan voor inwoners van Den Bosch. “In 2019 zochten gemiddeld 1200 mensen per maand contact, nu zijn het er ruim 2100”, aldus wethouder Pieter Paul Slikker.
Van hulpvragen over zorg en gezin, tot begeleiding op het gebied van werk en geld, Bosschenaren kunnen sinds 2019 terecht bij Koo. Uit een recent onderzoek is gebleken dat de bekendheid van Koo, sinds haar oprichting, binnen de regio is toegenomen van 14% naar 20%. ‘Mooi’ aldus Slikker. “Je wil dat inwoners die met vragen kampen altijd laagdrempelige toegang tot hulp en ondersteuning kunnen vinden.”
Tekst gaat verder onder video
Voor alles iets te bedenken
Omdat het soms lastig kan zijn waar je in de gemeente s´ Hertogenbosch met hulpvragen terecht kan, nam Koo als insteek om één centraal hulploket te zijn. Van alle telefoontjes die de organisatie krijgt, wordt ruim de helft telefonisch afgehandeld. Wanneer de gegeven informatie onvoldoende oplossingen geeft, verwijst Koo mensen door naar overige hulpinstanties.
Volgens medewerkster Anne Lepoutre is het belangrijk dat inwoners niet oneindig met persoonlijke problemen blijven zitten. “Mensen denken vaak dat hun vraag heel raar is en vinden het daarom lastig om hulp te vragen, terwijl er geen één mens is die nooit hulp nodig heeft. Juist door je vraag te stellen, merk je dat er voor alles iets te bedenken is. Dat kan heel klein zijn - een luisterend oor - maar ook groter zoals het inzetten van hulp in de thuissituatie.”
Eigen plek
Juist nú is het volgens Koo belangrijk dat inwoners makkelijk hulp kunnen krijgen. “De wereld is best ingewikkeld geworden. Heel veel mensen kampen met persoonlijke problemen en deze blijven lang achter gesloten deuren. Dat betekent dat je als overheid de toegang tot hulp goed geregeld moet hebben. Een eigen plek in de wijk waar je naar toe kunt, een telefoonlijn waar je altijd naar kan bellen - dat is gewoon heel erg belangrijk”, zegt Slikker.
Koo heeft ook verschillende wijkpleinen waar inwoners langs kunnen gaan, maar die waren door de coronapandemie grotendeels gesloten. Het is volgens Slikker daarom belangrijk om de impact van corona in de gegevensinterpretatie mee te nemen.