Steeds meer tennisbanen wijken voor padel, dé sporthype van 2021

Wie anno 2021 een tennisclub bezoekt, ziet steeds vaker padelbanen op de plek waar vroeger een tennisbaan lag. De sport is razend populair en blijft maar groeien. 'We hebben in coronatijd nog eens drie banen aangelegd.'

Het is makkelijker, sneller en misschien wel gezelliger dan tennis; padel. De sport - een mengeling tussen tennis en squash - is de afgelopen jaren aan een opmars bezig, ook in de gemeente Den Bosch. Om aan de padelwens van hun leden de voldoen zijn tennisclubs in allerijl bezig om de banen aan te leggen. En daardoor blijven er minder tennisbanen over.

Tekst gaat verder onder de video.

Dat deert TV Engelen niet. Daar moeten voor het einde van dit jaar nog twee banen komen. "De vraag naar padel is enorm", vertelt Penny Broman namens de club. "We maken op dit moment plannen voor twee banen, op de plaats van de huidige baan 6. Zo kan er op baan 7 voorlopig nog getennist worden."

Voorlopig, inderdaad. Als het aan lid Leo Hutter ligt, denkt de club groter. "Ik wil er eigenlijk wel vier! Van wat ik hoor is er ook in Engelen genoeg belangstelling." Ook Broman ziet baan 7 in de toekomst nog wel sneuvelen, maar wacht eerst af hoe de eerste twee banen in de smaak vallen.

6 banen voor padel, 6 voor tennis

Leo is in de tussentijd lid geworden bij Tennis en padel club Maaspoort. Daar heeft de sport al meer dan tien jaar een plekje op het sportpark. Voor zover je nog van een 'plekje' kan spreken, tenminste. "Wij hebben nu zes tennisbanen en zes padelbanen", zegt Marie-José Rutten namens de club. "Drie daarvan zijn vorig jaar pas aangelegd."

De banen liggen in een carré, met een eigen middenterrein. Els van den Bergh, bestuurslid bij de club, is fan. "Niemand in ons clubje tennist meer, we zijn allemaal padel gaan spelen." 

De club had als eerste club in Nederland padelbanen, nog vóórdat er een Nederlandse padelbond was. Inmiddels wordt er in de Maaspoort op zes dagen per week per week lesgegeven en zijn er honderden leden die alleen maar padel spelen. Voorlopig denkt de club niet aan uitbreiden. "Eerst maar eens onze oudste banen een opknapbeurt geven", aldus Van den Bergh.

Tennisbanen zullen er niet voor wijken. Áls er al meer padelbanen gaan komen, denkt de club aan uitbreiding van het sportpark.