Steenmarter onder de motorkap: dit doet-ie en zo voorkom je het

Steenmarters zijn een groeiend probleem in de regio. Voor menig autobezitter geen goed nieuws, want de beestjes huisvesten zich maar al te graag onder de motorkap. Daar verstoppen zij brood en eieren en ze knabbelen aan kabels.

Drie weken geleden trof Rimco Arts uit Oss een stuk brood aan onder de motorkap van zijn auto én waren enkele kabels kapot. “Dan doe je de motorkap open en dan denk je wel: rotbeestje.”

Autogaragehouder Ferry van Zandvoort legt uit waarom de beestjes aan de kabels knabbelen. “Nu blijkt dat de bekabeling van auto's een hoge reuk hebben van visolie. Dat beestje is hartstikke dol op vis. Zodoende gaat hij aan die kabels lopen knagen.”

(De tekst gaat verder onder de video). 

Klein percentage

Toch hoeven auto-eigenaren zich geen zorgen te maken volgens steenmarterexpert Carlo Wijnen uit Zeeland. “Heel Nederland heeft steenmarters en veel gebieden hebben er geen last van. In verhouding is het maar een klein percentage dat echt onder de motorkap kruipt”, legt Wijnen uit. “Bij nieuwere auto’s komt het al minder voor, omdat er weinig plek is onder de motorkap.”

Steenmarterverjager

Mensen die toch iets tegen het beestje willen doen kunnen een zogeheten steenmarterverjager aanschaffen. Er bestaan twee soorten kastjes die onder de motorkap worden geplaatst. Bij het ene kastje worden de beestjes verjaagd via een ultrasoon geluid en de ander geeft stroomschokjes. “Ik zou kiezen voor een kastje met ultrasoon geluid, want dan blijft het beestje verder bij je auto vandaan”, aldus garagehouder van Zandvoort.

Steenmarterexpert Wijnen denkt daar anders over: “Steenmarters zijn heel speels en wennen snel aan veranderingen, zo ook aan het ultrasoon geluid. Bovendien is dat geluid ook vervelend voor andere dieren die het horen. Ik zou daarom kiezen voor een kastje met stroomschokjes, want daar wennen ze niet zo snel aan.”

Rimco Arts heeft inmiddels een van de kastjes in zijn auto laten plaatsen, maar heeft hij nog twee tips. “Kijk af en toe gewoon wat vaker onder je motorkap of geef er een klap op voordat je gaat rijden, zodat het beestje eronderuit komt”, zegt hij lachend.