Stoel van de Toekomst eindelijk aangeboden aan Osse gemeenteraad

Leerlingen van het Mondriaan College boden donderdag de Stoel van de Toekomst aan in het gemeentehuis. Wethouder Johan van der Schoot nam de stoel op 27 november 2020 al in ontvangst, maar vanwege coronamaatregelen was het eerder niet mogelijk om de stoel fysiek in gebruik te nemen.

Vier Osse basisschoolleerlingen die een challenge over klimaatverandering hebben gewonnen, namen plaats op de stoel. Tom uit Lith, Lisara uit Berghem en Nine en Jasmijn uit Oss vertelden hun idee wat je in je eigen omgeving kan doen om klimaatverandering tegen te gaan. De 11-jarige Tom bedacht andere vormen van energie en de 10-jarige Lisara had het in haar idee over bandenspanning. Nine en Jasmijn van 10 willen een eco-school bouwen. Aan de challenge deden ruim tweehonderd kinderen mee.

In de week van 23 tot en met 27 november vorig jaar heeft er op het Mondriaan College een Energy Challenge plaatsgevonden. De leerlingen werkten aan opdrachten met verschillende thema’s. Denk bijvoorbeeld aan woningisolatie en warme-truien-dag. Ook onderzochten de leerlingen welke bijdragen ze kunnen leveren aan het duurzamer maken van de school. En wat ze zelf kunnen veranderen.

De Stoel van de Toekomst is bedacht door kinderboekenschrijver Jan Terlouw. Als zo'n stoel aan een bestuurstafel staat, wordt er eerder gedacht aan de toekomstige generaties, is het idee. Jan Zoll van de SP beloofde in de gemeenteraad dat er een definitieve plaats wordt gezocht voor de stoel.