Stoelendans in het Brabants bestuur, wat gaat er veranderen?

De VVD, CDA, D66, GroenLinks en de PvdA zitten weer samen in het Brabantse bestuur, nadat hetzelfde college in 2019 viel. Nieuwe PvdA-fractievoorzitter in de provinciale staten Martijn de Kort uit Vught en de nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks uit Den Bosch Tom Ludwig praten over de plannen van de 'nieuwe' coalitie in Focus.

Na enkele maanden viel het college in 2019. Daarna kwam er een samenwerking van VVD en CDA met Forum voor Democratie en Lokaal Brabant, maar ook dat klapte en nu is het bestuur weer zoals voorheen. Volgens Tom Ludwig verdient de stoelendans in het Brabants bestuur niet de schoonheidsprijs. “Wij kwamen in mei in een bestuurscrisis terecht en wij vonden het toch belangrijk dat Brabant een bestuur heeft.”

Stikstofprobleem

In 2019 klapte het college mede vanwege het stikstofprobleem in Brabant. “Ik denk dat het helpt dat het in Den Haag nu ook heel hoog op de agenda staat, al wordt er nog weinig actie ondernomen. Ik hoop dat een nieuw kabinet stevig doorpakt”, aldus Martijn de Kort.

Volgens de PvdA-fractievoorzitter moet er geld vanuit het Rijk en de provincie komen, zodat de gebieden waar het stikstofprobleem het grootst is kunnen worden beschermd. De nieuwe coalitie heeft daarom 10 miljoen euro extra uitgetrokken om dit probleem per gebied op te lossen.

(De tekst gaat verder onder de video). 

Water, natuur en energie

Bij de nieuwe coalitie is GroenLinks weer betrokken, een belangrijk onderwerp op de agenda is ‘water en natuur’. De komende anderhalf jaar wordt er vijf miljoen euro besteed om natuur en dieren te beschermen. “De Maashorst is een belangrijk gebied dat we willen beschermen en verbeteren”, aldus Ludwig.

Bij de vorige coalitie wilde Forum voor Dremocratie onderzoeken of het opwekken van kernenergie mogelijk is om de doelen van de Regionale Energie Strategie (RES) te behalen. Nu Forum niet meer deelneemt aan de coalitie is dat wat betreft de nieuwe partijen van de baan. “Wij vonden dat tijdsverspilling. Wij moeten juist onderzoeken in welke gebieden we via wind en zon energie kunnen opwekken.”
  

Herstel openbaar vervoer

Tijdens de coronacrisis is het openbaar vervoer hard geraakt. De provincie wil inzetten op het herstel. Onlangs werd bekend dat Arriva buslijn 90 in de avonduren en weekenden wil schrappen. De dorpsraden van Nuland en Geffen, de raad van Oss en het Bossche CDA hebben hun zorgen daarover uitgesproken. “Deze signalen komen binnen. Uiteindelijk is het aan het nieuwe bestuur om met een nieuw voorstel te komen om de problemen op te lossen.”