Google Streetview

Stortbui kost vissen in Lith het leven: 'niets aan te doen'

Wie de laatste dagen langs de Meester van Coothstraat in Lith liep, zag een hoop dode vissen drijven in het water. Een enorme hoosbui zaterdagavond was de oorzaak, blijkt uit navraag bij waterschap Aa en Maas.

Zaterdagavond viel er veel regen in korte tijd, waardoor het riool onder druk kwam te staan. Een vaker uitgevoerde truc van het waterschap is dan om een deel van het riool over te storten, rechtstreeks op het oppervlaktewater. Hierdoor nam het zuurstofgehalte in het water langs de Meester van Coothstraat zo erg af, dat de vissen het moesten bekopen met de dood.

"Het is normaal dat dit gebeurt, maar het was erger dan we gewend zijn", reageert een woordvoerder van het waterschap, die vindt geen fouten gemaakt te hebben. "We nemen ons het niet kwalijk. Dit gebeurde onverwacht. Er was op dat moment niets aan te doen."

Schoonspoelen

De gemeente Oss is bezig de dode vissen te verwijderen. Waterschap Aa en Maas gaat het water nog schoonspoelen met vers water uit de Maas. Hierdoor gaat het zuurstofgehalte langs de Mr. van Coothstraat weer omhoog en kunnen levende vissen terugkeren.