advertentie Banner SNLR.nl

'Struikelstenen pas april 2014'

OSS Â De nieuwe struikelstenen in Oss worden voorlopig helemaal niet geplaatst. De voorzitter van de Werkgroep Struikelstenen Oss, Nico Schouten, vertelt dat uit een gesprek met Gunter Demnig, de bedenker van het project, is gebleken dat het waarschijnlijk pas april 2014 wordt.{jcomments on}


De 200 nieuwe stenen zouden er eigenlijk 1 juli liggen. Dit bleek eerder al niet door te gaan. Eind juni zouden er alsnog 100 geplaatst worden, maar toen werden de verkeerde stenen afgeleverd. Nu blijkt het project dus helemaal flink uitgesteld te worden.

Oss geen prioriteit

Volgens Nico Schouten komt dit omdat Demnig het ontzettend druk heeft met meerdere aanvragen uit allerlei landen. Hij heeft in het gesprek aangegeven dat die landen prioriteit krijgen, omdat daar op het moment nog helemaal geen struikelstenen liggen. In Oss wel. Daarbij worden de stenen met de hand gemaakt, waardoor de productie veel tijd kost.

 

Schouten is niet blij met de ontwikkelingen, maar heeft zich er wel bij neergelegd. "Een voordeel is dat het oude plan om alles in één keer te doen, weer kan." Dit betekent dat binnen een week alle 200 stenen gelegd worden en dus niet in fases, zoals eind juni geprobeerd werd.

Struikelstenen zijn stenen waarmee alle joodse oud-bewoners van Oss worden herdacht, die in de Tweede Wereldoorlog zijn afgevoerd en omgebracht in de kampen.