advertentie Banner Trined

Struikelstenen voor Geffense familie

GEFFEN - In Geffen zijn vanochtend zes struikelstenen gelegd voor de omgebrachte Joodse familie Van Dijk. Kunstenaar Günter Demnig, de bedenker van de stenen, plaatste ze.

"Ik ben er erg blij mee", vertelt de 82-jarige Chelly Meijer-Van Dijk. Zij is het nichtje van het gezin. "We hebben nooit iemand kunnen begraven en dit geeft toch een herinneringsplek."

Gedenkstenen
Struikelstenen zijn kleine gedenkstenen voor huizen waar Joden woonden, die in de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en vermoord. Het gezin van slager Benjamin van Dijk woonde aan de Dorpstraat in Geffen, waar nu nog een slagerij zit.

Ophef over monument
De struikelstenen zijn niet de eerste gedenktekens voor de familie Van Dijk. Hun namen stonden ook op een verzoeningsmonument. Samen met die van de 16-jarige Johan Schel, die voor de Duitsers vocht. Dit tot woede van Meijer-Van Dijk, die de namen van haar familieleden eraf liet halen.

Het monument was ook een initiatief van heemkundegroep Vladerack. “Ik vond dat destijds niet passend, maar vind dit erg mooi”, aldus het nichtje van de familie.