advertentie Banner SNLR.nl

Student Avans lanceert duurzame kledinglijn van petflessen

Geen 100% katoen, maar acht petflessen zitten er in de T-shirts van Tom Dullens. De student Commerciële Economie aan de Avans Hogeschool in Den Bosch heeft een duurzame kledinglijn gelanceerd. 

Iedereen raakt het stofje even aan of wrijft erover. Want het is een gek idee, een stof die gemaakt is van petflessen. Maar het textiel wordt door de medestudenten van Tom Dullens goedgekeurd als ze het eenmaal hebben gevoeld. "Superzacht", zeggen ze.

Hij begon een paar maanden geleden met zijn duurzame startup. "Ik kom uit een ondernemersfamilie en ik wilde iets doen met duurzaamheid. Via via kwam ik op een Nederlands bedrijf dat in China petflessen verwerkt tot textiel. Daar ben ik mee in gesprek gegaan."

De petflessen worden verzameld in India en dan naar China gestuurd. Daar worden ze gewassen en geplet, tot er uiteindelijk kleine korrels overblijven. Van die korrels worden dan weer draden gemaakt, waar stof van wordt geweven. In een T-shirt zitten acht petflessen en een kleine hoeveelheid katoen. 

Tom heeft de eerste lading al verkocht; aan vrienden en kennissen en een restaurant in Berlicum, dat de shirts nu gebruikt als duurzame bedrijfskleding. Op dit moment is hij bezig met het ontwerpen van een zwembroek. Die komt dit voorjaar uit, en is waarschijnlijk voor 100% van petflessen gemaakt.

Tom wil met de T-shirts niet alleen geld verdienen, maar ook zijn leeftijdgenoten bewuster maken van de plastic berg die de wereld vervuilt. "Hier in Nederland worden petflessen gerecycled. Maar als je naar India kijkt, dan zie je wat voor ongelofelijke rotzooi die dingen veroorzaken. Als je daar dan een mooi product van kan maken, dan is dat volgens mij een win-win situatie."